Vargbergets naturreservat

Vid sjön Örtjärnen i Skinnskattebergs kommun ligger Vargbergets naturreservat. Här valde vi att tillbringa ett dygn den här Allhelgonahelgen, vid det fina vindskyddet som bara är något år gammalt.

Vindskyddet vid Vargbergets naturreservat

Skogen vid Vargberget är riktigt gammal och har fått utvecklas utan människans inblandning under lång tid. Stigen som går upp på berget går igenom riktig trollskog, med mossiga stenar och stubbar från träd som fått ramla av naturliga orsaker.

 

Här står döda träd kvar och ger liv åt insekter, fåglar och lavar.

Död tall på Vargberget

Längre upp på berget var både levande och döda träd täckta med skägglav. Det såg nästan lite kusligt ut. Jag har då aldrig sett så mycket skägglav som jag såg uppe på Vargberget. Hit skulle jag inte vilja gå mitt i natten och se dessa spöklika gestalter röra sig i vinden. 😀

Kusligt mycket Skägglav på Vargberget

Det var väldigt vackert när solen glittrade i den regnvåta skägglaven.

Vi fick en fin och stämningsfull kväll vid vindskyddet. Det är så underbart att vistas ute i naturen och låta tiden bara komma och gå. Det är livskvalitet och vi är lyckligt lottade som har vildmark och orörd natur på så nära håll. Den ska vi värna om. ❤

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sent på kvällen skingrades molnen. Stjärnhimlen kom fram och speglades i den stilla tjärnen. Vid den norra änden av sjön såg vi en brasa tändas i kvällningen. Jag fick en känsla av att så här var det för länge, länge sedan, när människor färdades på ett långsammare sätt, vandrandes eller till häst.

Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast” (ur Karin Boyes dikt ”I rörelse”)

Vi sov riktigt gott. Det blev inte kallare än 1,3 plusgrader. Vi vaknade till en morgon med sol och moln lite blandat.

 

Tyvärr befann vi oss på skuggsidan, men efter en tur upp- och nedför berget så var man snart varm i kläderna. 😉 Här samlar vi de sista bilderna från Vargberget i ett bildspel. Vi kan verkligen rekommendera en tur hit om du vill uppleva väldigt speciell och orörd natur. Här finns en länk till Länsstyrelsens information om Vargbergets naturreservat och hur du hittar hit.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tack för oss och ha en fin kommande vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.