Garpenberg

Måndag som vanligtvis brukar vara en trist dag, den första i veckan.

Men idag efter att Annika slutat jobbet så drog vi ut en sväng upp mot Garpenberg och lite nya cacher som kommit där uppe.

Vi var ju ”ändå” tvingade att ut och ta dagens burk så det vara lika bra att få lite ”gult” i det området. Det är ju bara ca 5 mil till den första vi ska ta idag, det är ju ingen sträcka alls att åka eller hur?

Vi började med lite snabba stopp på fina ställen, det började riktigt bra vi hittade dessa snabbt.

Annika loggar

Sen kom vi till en som heter ”jordkällare vid gruvhålen”  Det var ett häftigt ställe man kände hur historien fanns i varje buske.

Jag frågade Annika om vi inte skulle flytta in här men hon var lite tveksam. Jag var med lite tveksam, det fanns ju inte kabel TV eller internet.

Så vi letar vidare efter nått mysigt ställe att bosätta oss på, vi har ju ingen brådska.

Nästa ställe på touren var ”Finnbastun”.

Begreppet ”Finnbastu” är en enkel men mycket välbeprövad teknik för att erhålla själslig njutning och rening genom bastuns ”löylö”, kombinationen av värme, fukt, ljus och ljud.

De första finnbastu, på svenska mer känt som rökbastu, utvecklades i olika delar av världen för flera tusen år sedan. I Finland finns idag omkring 21 000 rökbastur, medan i Sverige endast 61 är kända.(Källa: GC33Q4D)

Nu gick vägen mot Garpenbergsgård, Det är ett litet samhälle strax söder om Garpenberg.

Nu hittade vi en kolarkoja ute i skogen. Vi har sett sådana tidigare runt skinnsberg.
Den här var jättefin med små träd på taket och en sten murad öppenspis. Man kan ju tänka sig hur dessa kolare hade det ute i skogen när dom kolade och bodde under en tid i dessa kolarkojor.

Här skulle man nästan kunna bo, eller åtminstone övernatta några nätten.

Nu är vi inne i samhället, och där hittar vi en gammal brandstation. Det här är den äldsta brandstationen jag har sett i mina dagar.

Garpenberg är en ort med aktiv gruvdrift idag. Det går tillbaka ända till 1200-talet. Det är idag Boliden Mineral AB som svarar för driften av gruvan.

Vid gruvan finns idag sveriges äldsta bevarade och helt intakta gruvkapell. Kapellet är sedan tidigt 1600-tal och är endast flyttat 150 m pga rasrisken. Det är helt bevarat i sitt ursprungsskick.


Nu börjar det nästan mörkna lite så det blir inte så många ställen till att besöka i denna trakt.

Men ”Grand canyon” var bara ett måste att kolla in. Det är ett ut sprängt långt vatten flöde, skulle man kunna säga. Vi har inte sett nått liknade förut. Jag gick uppe på kanten och Annika med stövlar nere i ”diket”. Det var klart maffigt, detta ”dike”.

Nu är det bara att hitta hem här ifrån. Tur man har GPS med ”hem” knapp i bilen.

Det har vart en jättefin dag uppe i Dalarna, en måndag och allt. Detta är ett fint område som är klart värt att besöka om man har vägarna förbi.

Tack för idag!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.