Norge – Vägen över Hardangervidda

Nu är vi i underbara Norge och njuter av den storslagna naturen här. I tisdags startade vi vår resa från Fagersta. Vi kom till Charlottenberg och övernattade i husbilen 25 meter från norska gränsen. 🙂

Under onsdagen färdades vi in i vackra Norge. Här kommer lite vyer från vår färd in i Norge.

 

På eftermiddagen nådde vi Hardangervidda och bestämde oss för att stanna på en fin plats, 1083 meter över havet, uppe vid snön. Jag bestämde mig för att ta en kvällstur upp till Stiansteinen som låg uppe på en liten topp i närheten. Hasse blev kvar och pysslade med husbilen. Han tog dock en bild på mig som du kan se om du tittar noga på en av bilderna i bildspelet här nedan.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nästa morgon startade vi tidigt och åkte sakta över Hardangervidda. Vi stannade ofta för små turer ut i detta fantastiska landskap. Vi såg Hardangerjøkulen, en platå-glaciär som är 1863 m.ö.h. och 73 km² till ytan. Denna glaciär är en av inspelningsplatserna till Star Wars-filmen Rymdimperiet slår tillbaka.

 

 Vid Vøringfossen i Måbødalen gjorde vi ett längre stopp. Det var så fantastiskt att beundra både vattenfallet och dalen från alla vinklar och håll. På den ena sidan av dalen kunde man stå på kanten av ett stup och kika ner. Det var väldigt hisnande då det inte fanns några staket eller räcken. I bilderna här nedan stupar berget lodrätt ner flera hundra meter. Jag lade mig ner på ett par ställen för att kika ner.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi åkte också upp till toppen där det finns mer tillrättalagda utkiksplatser där man kan skåda ner i den vackra dalen. Här såg man fallet bättre och man kunde också se platån där vi stod tidigare (till vänster i vänstra bilden).

 

Efter denna storslagna upplevelse åkte vi vidare neråt i Måbødalen och kom till Måbø gård. På denna otillgängliga plats längst in mellan bergen bodde det människor redan på 1600-talet. Fascinerande hur människor har valt att bo i detta ”skrynkliga” landskap.

 

Det fyra milen över Hardangervidda tog hela dagen på grund av alla stopp och små turer. Nu har vi landat i Eidfjord och här är det så fint att vi tänker stanna ett par dagar. Första natten sov vi alldeles vid fjordkanten invid en sjungande fors. Det känns så härligt att ha gott om tid på sig när man färdas i så vackra landskap. Sista bilden får bli en vy härifrån Eidfjord och så kommer vi skriva mer om vad vi tar oss för här i nästa blogginlägg. Följ oss gärna på Facebook där vi lägger ut bilder nästan dagligen när vi är på resande fot. Bilden här nedan är på oss längst inne i fjorden. Noll meter över havet. 🙂

Myrhammar i Eidfjord

Ha en fin helg!

8 reaktioner på ”Norge – Vägen över Hardangervidda

  1. Helt underbara bilder som vanligt! Storslagen natur. Kan tänka mig att man känner sig ganska liten som människa när man står där. Ha det riktigt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.