Kjeåsen

Kjeåsen är en fjällgård  i Eidfjord kommun. Gården ligger på en avsats 530 m.ö.h. Uppför det branta berget går en klätter-/turstig som fram till 1974 var den enda vägen för att komma till gården. Den ville vi gärna pröva oss på. I bilden här nedan har jag gjort en pil för att visa var Kjeåsen ligger. Tyvärr är bildkvaliteten inte den bästa, men man får i alla fall en känsla av hur otillgänglig den här platsen är.

Här ligger Kjeåsen

Turen till Kjeåsen startar längst inne i Simadalsfjorden. Den börjar snällt med tillrättalagda gångbroar i fjordkanten.

Här startar turen

Ganska snart viker leden av brant uppåt. Det är tillrättalagt med stegar, rep och stentrappor där det är som brantast.

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

På ett ställe är det stockar ditsatta över hälleberget. Här tog det stopp för Hasse som inte fixade att gå över utan säkring. Jag hade inga problem med höjdkänslan utan fortsatte uppåt ensam.

 

 

En timme efter att Hasse och jag skilts åt så var jag uppe vid fjällgården.

 

 

Fascinerande att någon en gång har valt att bosätta sig häruppe på fjällhöjden. Tydligen är jorden väldigt bördig här och solen kommer åt från alla håll då det inte är så många berg som skuggar. Kjeåsen har varit bebott sedan 1650-talet. Gården är känd både genom flera böcker samt från Tv-programmet Der ingen skulle tru at nokon kunne bu. 

Annika på Kjeåsen

  Jag tog en selfie innan jag startade den mödosamma vandringen ner igen. Jag tänkte på barnen från Kjeåsen, som varje dag gick/klättrade den här stigen till skolan som låg nere i dalen och sedan upp igen när skolan var slut. På vintern fick skolbarnen bo hos släktingar i Sima.

Utsikt mot Eidfjord

Utsikt mot Eidfjord

Numera går det en smal vägtunnel upp till Kjeåsen. Den byggdes 1974 och har bara ett körfält. Varje helt klockslag kan man köra upp och varje halvt klockslag ner. Jag är glad att jag tog turstigen upp hit. Det var en fantastisk upplevelse. Den vita pricken du ser längst inne i fjorden är ett stort kryssningsfartyg. Då förstår man lite perspektivet här uppifrån.

Mer bilder från vår Norge-resa blir det i nästa blogginlägg.

Tills dess – ha det gott! 

18 reaktioner på ”Kjeåsen

 1. Vilken fin plats att bo på, vilken utsikt, men det måste ha varit tufft att släpa upp förnödenheter från fjorden innan tunneln byggdes. Tack för bilder!

 2. Wow! Magiskt! Vilken plats! Och vilken utmaning att komma dit! Fascinerande fakta om platsen.

  • Ja det var en upplevelse – både stigen dit och historian om platsen. Den ena lilla gården däruppe är ännu i bruk. Det gick får och betade i en liten hage. 🙂 Kram på er och ha det bra nu när ni snart åker söderut. ❤

 3. Så himla underbart ställe❤️Träffade du hon som bor där? Jätte trevlig människa. Hon berättade just om sin mormor skolan och tuffa vintrar. Det var inte lätt att växa upp där. Men vackert förstås❤️

  • Ja, jag stod lite i kanten och lyssnade när hon berättade om sin uppväxt för en familj. 🙂 Kände igen henne från Tv-programmet. Visst var det en magisk plats. ❤ Kram.

 4. Det var intressant. Helt otroligt att man kan bo där med allt vad det innebär. Härligt att du kunde ta dig ända upp. Det hade jag förstås aldrig klarat. Toppen bilder som vanligt!

  • Ja, visst är det både intressant och fantastiskt hur människor har kunnat leva däruppe på fjällhöjden. 🙂 Tack och ha det gott.

 5. På -90 talet var jag och besökte Kjeåsen. Fantastiskt ställe. Bodde några dagar i Eidfjord och vandrade runt i Simmadalen. Följde fotspåren efter Folket på Kjeåsen. Även ett besök på kyrkogården. Så mycket historik och annat intressant.

  • Ja, både Eidfjord, Kjeåsen och Simmadalen gjorde starkt intryck på oss också. Verkligen både intressant och storslaget. 🙂 Ha en fin helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.