Flobostigen i Fagersta

Vi har upptäckt en härlig natur- och kulturstig här i Fagersta som heter Flobostigen. Vi har tillbringat mycket av den senaste tiden i den här fina skogen, både för att lägga ut geocacher och för att det är en härlig natur att bara ströva omkring och vara i.

Start Flobostigen

Start Flobostigen

Flobostigen går förbi många intressanta historiska kulturlämningar. Här finns spår från tidig gruvhantering  – i bilden nedan ses varphögar och en stenkista från 1500-talet.

Gamla lämningar

Gamla lämningar

Vid Övre Flobo finns också lämningar från ett torp. Den här gamla brunnen var så sagolik där den låg mitt ute i skogen. Som en riktig önskebrunn. 🙂

Önskebrunn

Önskebrunn

I närheten av brunnen finns resterna från en byggnad. Visst är det något vemodigt, både sorgligt och vackert, över platser som naturen håller på att ta tillbaka. Här levde människor sina liv en gång i tiden. Nu har skogen vuxit sig tät kring det som förmodligen var öppen mark.

Stigen går också förbi den här gamla Martallen som var en liten tallplanta så långt tillbaka som i början av 1700-talet.

Gammal Tall

Gammal Tall

Så viktigt det är med skogar där döda träd får vara i fred. Visste du att ett dött träd huserar fler arter än ett levande? Här trivs mossor, lavar, insekter, rötsvampar, småkryp och andra djur och många av dem är kräsna när det gäller trädsort, tjocklek och i vilket stadium nedbrytningen är.

Björk full av liv

Björk full av liv

Här kommer ett par bilder från en tur vi gjorde med mina föräldrar och min syster och hennes man här vid Flobostigen. Det finns ett fint vindskydd i den ena änden av stigen där man kan grilla och ta skydd när det blir oväder. Vi fick en härlig dag och tur i novembersolen. 🙂

Till slut vill vi visa en liten film från igår. Observera de gamla husgrunderna som man kan ana en bit framför vindskyddet.

Som ni förstår så har vi förälskat oss lite i den här skogen med dess många kulturhistoriska lämningar och rika naturliv. Hittills har vi lagt ut 7 geocacher i området, men det lär komma flera. Vi är inte färdiga med denna skogen än. 😉

Ha nu en riktigt fin vecka!

2 reaktioner på ”Flobostigen i Fagersta

  1. Ett härligt minne när vi var där på Flobostigen. Fin film också. Mycket historia, tack för fina bilder ❤ ❤ ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.