Kom dig ut-tur till Knott

I söndags var det Norges nationella turdag, eller Kom deg ut-dagen som den också kallas. Vi ville förstås också komma oss ut, men vi ville inte trängas eller gå i kö. Tack vare geocaching-kartan så hittade vi en tur ute på ön Rennesøy som verkade ganska okänd. 🙂 Turen till Knott och Hesthammaren var vandringen vi siktade in oss på. Dagen var strålande fin och vi startade turen i en idyllisk och lysande grön fårhage.

En underbar dag

En underbar dag

I fårhagen var det förmiddags-vila. 🙂

Ganska snart kom vi upp på höjden med utsikt ut över fjord, hav och öarna. I bilden här nedan har vi hittat geocachen Ved Nipen och jag håller på att skriva in Myrhammar i loggboken.

Annika loggar en geocache

Annika loggar en geocache

Vi gick sakta vidare och njöt av den fantastiska dagen och utsikten.

Här gick vi över en Gjerdeklyver, (vad heter det förresten på svenska? Någon som vet?) innan sista stigningen startade upp till själva Knott-toppen.

Gjerdeklyver

Gjerdeklyver

På vägen upp till toppen blev vi varnade av en barnfamilj att det fanns en massa kor med kalvar däruppe. Vi bestämde oss ändå för att gå vidare då de verkade väldigt lugna och snällt stod kvar när vi gick i en båge upp för att inte komma alltför nära. De höll dock koll på oss.

Ko med kalv

Ko med kalv

Väl uppe på toppen av Knott så åt vi vår niste/matsäck, vilade benen lite och njöt ännu mer av denna fina plats. Vilken stillhet och ro. Vi var helt ensamma häruppe, ja förutom korna. 😉

Efter pausen så var det dags att gå ner för berget hela vägen ner till stranden. Det var en ganska brant ravin som vi gick ner i. Här ville man inte snubbla. Då skulle man nog kunna rulla ganska långt innan man stoppade.

Ner i ravinen

Ner i ravinen

När vi väl kommit ner så gick vi ut till en plats som kallas för Hesthammaren. Här låg det en järnålders-gård och man kan se resterna av husen i form av stenhögar och rösen. Det är spännande att försöka tänka sig in i hur människorna levde här för så länge sedan.

Hesthammaren

Hesthammaren

Vi samlar de sista bilderna från den här turen i ett bildspel för att inte bli för långrandiga.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Detta var verkligen en dag och en tur värdig den stora nationella Kom deg ut-dagen. Den avslutande bilden får bli på det svarta fåret som också ser ut att njuta av utsikten. 🙂

Utsikt för får

Utsikt för får

Tack för oss!

8 reaktioner på ”Kom dig ut-tur till Knott

      • Fast namnet Knott leder också tanken till enorma svärmar av otäcka små flugor i Norrlands kustland. Har upplevt det någon gång, och det var inte så kul. Eller en mer fantasifull tolkning: det är en kombination av Knoll och Tott, de gamla seriefigurerna!

  1. Härligt på den storslagna naturen, fint väder också. Fina bilder särskilt bilden på dig Annika!!! Kram ❤ ❤ ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.