Gotland II – Asunden

En eftermiddag tog vi en tur till en ö som heter Asunden. Tack vare geocaching så fick vi ögonen på denna oexploaterade pärla. Ön ligger nära Slite på den östra sidan av Gotland. Till Asunden kommer man genom att gå på en smal grusväg med vatten på båda sidorna.

Vägen till Asunden

Vägen till Asunden

Så här ser det ut på en satellit-karta. Asunden är den stora ön mitt på bilden och längst upp i norr ligger fastlandet.

Asunden karta

Asunden karta

Den var en vindstilla eftermiddag med bara lite lätta skyar. Vi gick längs strandkanten och kollade på fossiler och njöt av den väldigt speciella naturen här.

Kollar in fossiler

Kollar in fossiler

När vi kommit över den lilla bron till Asunden så såg vi det område med raukar som finns här. Vilka monument naturen har skapat.

Raukar på Asunden

Raukar på Asunden

Då vi närmade oss såg vi först små söta formationer ute i vattnet.

Sedan blev de större och riktigt häftiga. Här är min son Emil med på bilden för att visa hur mäktiga raukarna var.

Raukar på Asunden

Raukar på Asunden

Kolla in vilken smal pelare den här rauken vilar på.

Faller snart?

Faller snart?

Tänk att dessa raukar har framkommit genom erosionen. Den mjukaste kalkstenen har slipats bort och kvar blir dessa skapelser.

Raukar Asunden

Raukar Asunden

Nu började solen gå ner men vi ville dröja oss kvar i detta magiska landskap. Här följer ett bildspel med flera bilder från vår tur.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Turen ut till Asunden kan varmt rekommenderas. Hoppas att lite av magin kan kännas genom bilderna för detta var en upplevelse utöver det vanliga och en av de vackraste platser jag någonsin har besökt.

Tack för oss och ha det gott!

8 reaktioner på ”Gotland II – Asunden

  1. Ja vad häftigt det var att gå där med vatten på båda sidorna, massor av vadarfåglar och Raukarna som mål. Härliga bilder Annika på vår underbara promenad med bästa vädret, tack och kram ❤

  2. Vilka härliga raukar! Och jag blir sur på mig själv eftersom vi för ca 10 år sedan hyrde ett hus i Slite under en vecka och missade dessa raukar! I sommar är det dags för ny tur till Gotland och Gotska Sandön. Men vi ska även bo ett par nätter i Fårösund och det ligger ju inte så långt från Slite och Asunden. Men Fårö lockar också till återbesök. Förhoppningsvis räcker tiden till alla platser vi vill besöka… Så stort tack för att ni uppmärksammar mig på Asunden.

    Det är många fina bilder i inlägget, så det är svårt att framhålla någon framför de andra. Men i kategorin spektakulärast vinner definitivt den rauken med bildtiteln ”Faller snart?”!

    • Hej Ulf! Det låter spännande med Gotska Sandön och Fårö är en favorit. Det blir säkert en kanon-tur. Sen är det ju kul att hitta ”nya” och oexploaterade platser som Asunden också. 🙂
      Tack för fin feedback och ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.