Örnnästet – The Eagles Nest

Då vi befann oss i södra Bayern på vår väg till Österrike och alperna, så bestämde vi oss för att besöka The Eagle´s Nest eller Kehlsteinhaus som det heter på tyska. Huset, som byggdes under åren 1937-1938 till Adolf Hitler, ligger 1834 meter över havet på berget Kehlstein. Det var med blandade känslor som vi besökte denna plats. Det ligger otroligt vackert med en utsikt ut över alperna som är fantastisk, men det kändes också kusligt med tanke på husets historia och vilka beslut som kanske fattades där… 😦 I bilden här nedan ser man huset uppe på bergets topp.

Eagle´s nest

Vi tog bussen från den lilla byn Berchtesgaden och bytte sedan buss i något som kallades Dokumentation. Därifrån får det endast gå specialbussar, med starka motorer och extra bromsar, upp till denna turist-attraktion. På vår facebook-sida finns en liten filmsnutt från den branta alp-vägen där bussen färdades. Då vi kom upp till denna vägs ände så fick man gå ett par hundra meter rakt in i berget genom en lång tunnel. Längst inne i tunneln gick hissen upp till Örnnästet.

Då vi kom upp gick vi ut och beundrade den fantastiska utsikten häruppifrån.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi gick också upp till ett fredskors som ligger på berget, en bit ovanför huset.

Fredskorset vid Örnnästet

Fredskorset vid Örnnästet

Efter andra världskriget tog amerikanerna över The Eagle´s Nest, men 1960 lämnades det tillbaka till Tyskland/Bayern som bestämde att det skulle bevaras som muséum. Alla intäkter skall gå till goda och välgörande ändamål för att väga upp husets mörka historia. Det finns också en bestämmelse att huset aldrig får hamna i orätta händer. Då ska det sprängas som man gjorde med så många andra av nazisternas byggnader efter andra världskriget.

Vi bestämde oss för att gå den längre rundturen för att riktigt njuta av den här platsen. Det visade sig vara en riktigt spännande tur med trapp-steg, raviner och många fina utsiktsplatser.

Då vi satte oss för att äta vår matsäck, norska lappar (som plättar), så kom det ett gäng nyfikna Alpkajor som ville vara med och smaka. De var absolut inte ”gåpåiga”, utan satt försynta och bara väntade. Vi kunde inte låta bli att dela med oss av maten. 🙂

Vi passade också på att ta en ”selfie” häruppe vid en av de vackraste vyer vi har upplevt.

Myrhammar i alperna

Den här turen upp till Örnnästet var verkligen en höjdar-tur som vi inte hade velat vara utan. Själva huset var inte så imponerande men platsen, naturen och utsikten var så vacker att det nästan gjorde ont. Vi hade också en otrolig tur med vädret den här soliga och klara september-dagen.

Tack för oss och ha en fin vecka!

12 reaktioner på ”Örnnästet – The Eagles Nest

    • Ja riktigt spännande och framför allt naturen och de storslagna vyerna. Man såg ända till Salzburg i Österrike. Kajorna var så söta. Försynta men ändå vågade de sig så nära. 🙂 Tack och Kram.

  1. Besökte örn nästet som 15 åring med mina föräldrar är nu 63 år. Det gick bara bussar upp dit och man måste lösa biljett för upp och ner resa. Vi hade ingen biljett för ner resa så det blev vandringsleden ner! Jag 15 åring i badtofflor. Japp gått igenom tunneln åkt i hissen med mässing foto på mig och min lillasyster vid korset med edelweis. Så många år sen men jag minns hur illa tillmods jag kände mig och vilken hemsk del i historia detta hus va.

    • Ja, det är verkligen en hemsk del i historien. :´( Det var verkligen dubbla känslor när man var där. Så skärande vacker natur och så vet man samtidigt vilka beslut som fattades där…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.