Drevfjällen Del 2

En tur in i Norge – Fjällvyer, Motståndskojan och förtrollande natur

 

Detta är en fortsättning på Drevfjällens Naturreservat – Dag 1 som jag skrev om i förra blogginlägget.

De flesta av oss vaknade tidigt efter en god natts sömn och då jag såg att dimman låg över den lilla sjön i Drevdagen så kastade jag mig ut för att njuta av älvorna och den spegelblanka sjön.

Dimma över Stordrevdagssjön

Det var en fantastiskt fin morgon. När jag tittade närmare på blommorna på strandängen, så upptäckte jag humlor som sov i flera av dem. Kanske hade de överraskats av kylan och mörkret och sökt skydd nära maten?

De såg lite rörande ut när de hängde i och under blommorna och sov. De flesta var ensamma, men i en av blommorna satt flera humlor och kurade tillsammans. ❤

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi gav oss iväg redan klockan 8 på morgonen och åkte över till Norge. På den norska sidan går det en liten grusväg (betalväg) upp på fjället till Nyseter. Redan på den lilla fjällvägen gjorde vi flera stopp. Vi såg renar som betade i fjällkanten, härliga utsikter och en fin liten klunga med grankloner. Världens äldsta träd ”Old Tjikko”, som växer i Fulufjällets Nationalpark (ganska nära Drevfjällen), är en sådan här granklon som är samma genetiska individ som för 9500 år sedan. Du kan se granklonerna längst ner i galleriet här nedanför.

I Norska Nyseter parkerade vi bilen och började vår vandring mot Motståndskojan.

Ganska snart kom vi till den norsk-svenska gränsen. Här finns ett riktigt gränsröse och man kan se gränsen upp i landskapet, nästan så långt ögat kan nå.

En bit efter gränsen vandrade vi in i Naturreservatet.

Utpå tur i Drevfjällen

Efter bara ett par kilometer anlände vi till Motståndskojan, eller Rævhølet som den också kallas. Detta är en liten koja som norska motståndsmän byggde och använde som gömställe/mötesplats under andra världskriget, då Norge var ockuperat. Det var först tänkt att kojan skulle ligga i Norge, men för säkerhets skull byggde man den på den svenska sidan. Vi gick in i kojan och begrundade hur det måste ha känts att gömma sig från ondskan/ockupationsmakten i denna lilla koja uppe i fjällvärlden.

Vid kojan låg en geocache som jag hittade efter en stunds letande. Vi tog en liten paus och sedan fortsatte vandringen. Vi gick förbi små fjällbäckar och fjällbjörksskogar med rik jord. Här trivdes stormhatt, tistlar, daggkåpa, torsklav och lummer.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi kom till en gammal fäbod med raststuga som heter Röskåsen. Här gick det stigar åt olika håll.

Fäboden Röskåsen

Här vid fäboden tog vi en längre lunchrast. Vi satte oss i gräset och njöt av denna fina miljö där man kunde känna historiens vingslag. Efter pausen gick vi vidare. Vi lämnade snart stigen och gav oss ut i den orörda naturen. Vi hade många härliga vyer att njuta av. Klicka gärna på bilderna i bildgallerierna för att få större bilder.

Långa stunder gick vi helt tysta och tog in denna fantastiska natur. Vi gjorde pauser där vi slog oss ner i naturens famn. Det var ett helt underbart och vilsamt sätt att vandra, i ett lugnt tempo och att riktigt hinna upptäcka allt; vyerna, de urgamla träden och det som gömdes nere på marknivå. Här nedan ser du bilder av Parasollmossa, en liten blåvinge och några riktigt gamla tallar med karaktär och personlighet. Vi hittade hjortron i myrkanten. Det var så pass mycket att vi stannade och åt oss mätta. Underbart gott! 🙂

 

Då vi återkom till Nyseter var vi trötta, men så nöjda och uppfyllda av denna storslagna och oförstörda natur.

För att inte bli långrandig så samlar jag de sista bilderna i ett bildspel här nedan.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den avlutande bilden blir ännu en bild från lördagens dimma över Stordrevdagssjön.

Dimma över Stordrevdagssjön

Om du någon gång vill upptäcka milsvid orörd natur och vandra i riktig urskog så vill jag rekommendera Drevfjällens Naturreservat. Går du in på Denna Länken så kommer du till Länsstyrelsens information med karta över området, vandringsleder och rastplatser. Detta var en upplevelse som jag alltid kommer att bära med mig. Jag kommer också att se med helt nya ögon när jag vandrar i skog och mark. Naturen är fantastisk och mår som bäst utan människans inblandning. ❤

Tack för oss och ha det gott! 

8 reaktioner på ”Drevfjällen Del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.