Drevfjällens Naturreservat – Dag 1

Urskog med 500-åriga tallar, brandljud och varglav

 

Tillsammans med några ur Naturskyddsföreningen i Fagerstas styrelse så följde jag med på en resa till Drevfjällens Naturreservat. I detta naturreservat ligger Dalarnas största sammanhängande urskog. Området ligger i Älvdalens kommun, ca 2,5 mil väster om Idre. Drevfjällen blev naturreservat 1993 och ingår i Natura 2000 – EU:s nätverk av skyddad natur. Jag kommer att dela upp upplevelserna i Drevfjällen i två blogginlägg. Det finns så mycket intressant att upptäcka i denna fantastiska miljö och natur.

Vi lämnade Fagersta tidigt på fredagens morgon och i Malung plockade vi upp vår guide för helgen: Andreas – även kallad för ”Uven”. Han känner till det här området väl och lovade att visa oss intressanta platser med unik natur. I bilden här nedanför träder vi in i naturreservatet.

På väg in i Drevfjällens naturreservat

I början av stigen gick vi förbi gamla stubbar från dimensionshuggningen som var vanlig på 1940-1950-talet. Då högg man ur de grövsta träden i skogarna, de träd som hade uppnått en viss dimension. Efter en stund kom vi dock till naturskog som är helt opåverkad av människan. Det var med varsamhet som vi rörde oss i detta område och vi beundrade de 500-åriga tallarna med stor vördnad och respekt.

På nästan alla gamla tallar såg man skador i barken. Du ser det tydligt i bilden här ovanför. Dessa stamskador kallas för brandljud och är skador från skogsbränder. Om tallen överlever branden så försöker den välva över skadan med ny bark. Man kan ana hur gammal tallen var när branden inträffade genom att titta på dimensionen på brandljudet. Tänk vad dessa gamla träd har varit med om genom århundradena. Här nedan ser du en tall som var med om en brand då den var relativt ung. Brandljudet var som en smalare stam inne i den stora stammen.

Brandljud på gammal tall

Här i naurreservatet finns det mycket varglav på döda träd, torrakor och högstubbar. Varglaven är en starkt gulgrön lav som är rödlistad i Sverige som Nära hotad (NT). Det sägs att varglaven har fått sitt namn för att den är giftig och att den förr användes som varggift i åtlar som lades ut åt vargarna. Varglaven innehåller Vulpinsyra som angriper det centrala nervsystemet.

Varglaven är ovanlig, men ännu mer sällsynt är en parasit som angriper varglaven. Här nedanför fotograferar guiden den genom en lupp med sin mobil. Man ser parasiten som en mörk klump i mitten av varglaven i bilden här nedanför.

Parasit på varglav

Vi gick vidare i detta landskap som säkert sett likadant ut genom årtusenden. Det var som en mosaik av myrar och små tjärnar mellan urskogen.

Vi såg flera ombonade myrstackar som tydligen är vanliga i taigan. Den större delen av myrstacken är överväxt av lingon- och blåbärsris, vilket skyddar bättre mot snö och kyla. Se så liten öppning myrstacken här nedanför har. Öppningen är nästan alltid i söderläge.

Taigan myrstack

Vi letade oss upp på en höjd och lade oss för att vila lite. Det tar på krafterna att ”pulsa” omkring i myrmark och terräng utan stigar. I bilden här nedan har vi tagit en mat- och vilopaus.

En vilopaus i Drevfjällen

En annan intressant lav som vi hittade var den här vitmosslaven som också kallas för trollkräks. Här nedan är den vit, men den kan också vara blekgrön med blekt rosa små frukkroppar. 😀

Vitmosslav Icmadophila ericetorum

I bildspelet här nedan följer flera bilden från vår första tur i Drevfjällets naturreservat. Det var en fantastisk upplevelse att vandra i så orörd skog och natur.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi var riktigt trötta då vi anlände till vårt vandrarhem i Drevdagen. Vilken intensiv, rolig och intressant dag. Efter solnedgången var det så fint kvällsljus och om man gick upp på höjden bakom vandrarhemmet så kunde man se Rendalssølen borta i Norge. Detta fjäll kallar man för Drottningen i Idre. (bilden nedan)

DSC_1411

Detta får bli den sista bilden för detta blogginlägg. Inom kort (en dag eller två) kommer också fortsättningen på vår vistelse i Drevfjällen – En tur till den norska sidan och sedan tillbaka över gränsen till Motsåndskojan + vandring i helt sagolik natur.

Tack för nu och ha en fin vecka! 

7 reaktioner på ”Drevfjällens Naturreservat – Dag 1

  1. Pingback: Drevfjällen Del 2 | Myrhammar

  2. Det ser verkligen magiskt vackert ut i naturreservatet. Kan verkligen vara ett framtida besöksmål. Undviker dock hösten pga älgflugorna. Finfina bilder 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.