Heddal Stavkirke

I Telemark, nära Notodden ligger Norges största stavkyrka – Heddal Stavkirke.

Heddal stavkirke

”En stavkyrka är en kyrka byggd av trä i stavverk. Den har en bärande konstruktion av stolpar som står på liggande syllar och bär upp väggband. De bärande elementen i väggarna utgör på detta sätt ramar för en fyllning av stående plankor, stavar, vilket byggnadstypen har fått sitt namn efter. (I norsk terminologi syftar emellertid förleden ”stav” på de bärande stolparna.)” – wikipedia

Den här stora stavkyrkan byggdes på 1200-talet. Det som är spännande med dessa gamla stavkyrkor är att utsmyckningen är inspirerad från förkristen tid. Se bara på dessa fina detaljer i bilderna här nedanför. De för tankarna till vikingatiden.

Det finns en sägen som berättar om hur kyrkan byggdes upp under bara tre dagar. Bönderna fick hjälp av en främmande man, som senare visade sig vara trollet Finn som bodde i Svintruberget. Finn kunde dock inte tåla den starka klangen från kyrkklockorna, så han flyttade till fjället Himingen. De här gamla sägnerna är vanliga i Norge och förekommer i många olika variationer.

Den här kyrkan och platsen gjorde ett starkt intryck på oss, därför tycker vi att den förtjänar ett helt blogginlägg. 🙂

Har du vägarna förbi dessa trakter så är denna fina stavkyrka väl värd ett besök. Vi lämnade Heddal i solskenet och åkte sedan vidare på vår tur genom detta vackra land.

Tack för oss och ha det gott!

3 reaktioner på ”Heddal Stavkirke

  1. Fantastiskt vacker kyrka och vilka fina detaljer. Fint mot den blå himlen. Och spännande med lite fakta om kyrkorna.

    • Ja, den gjorde starkt intryck på oss. 🙂 Har alltid älskat stavkyrkor: det vackra träet, färgen, lukten av tjära och de fina detaljerna. Och så den spännande historian. Ha det gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.