Lysebotn och Kjerag

Vår tur till Kjerag startade med att vi tog den lilla färjan från Lauvvik till Lysebotn. Vi hade tur som kom med färjan då den bara rymmer 5-6 bilar och vi hade inte förhandsbokat plats.

Lysefjorden

Lysefjorden

Det var en fröjd att färdas längre och längre in i den 4 mil långa Lysefjorden den här soliga och fina eftermiddagen. Färjan gjorde stopp vid många fina små kajer där folk, mest vandrare, gick på eller av. Denna båttur var en upplevelse i sig.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi såg Kjeragsbolten nedifrån fjorden. Det var dit upp vi skulle nästa dag. Om du tittar noga på bilden här nedan så ser man till och med någon som står på bolten. 🙂

Kjeragsbolten

Kjeragsbolten

Till slut var vi framme. Vi satte oss vid hamnen och åt vår matsäck och den lilla färjan åkte tillbaka till Lauvvik.

Färjan åker tillbaka

Färjan åker tillbaka

Sedan tog vi en promenad i Lysebotn. Det var väldigt lugnt och stilla så här sent på säsongen. Det bådade gott för vår tur till Kjerag nästa dag. Det är inte kul att gå i kö.

Lugnt i Lysebotn

Lugnt i Lysebotn

Efter att vi njutit av Lysebotn så åkte vi på serpentinvägar upp till Øygardstølen. Här startar turen till Kjerag och vi ville kolla läget lite inför nästa dags vandring. Det var fin utsikt och höjdkänsla redan här på 640 m.ö.h.

Vi åkte upp på en liten väg för att övernatta i vår lilla campingbil.

Nästa morgon gick vi upp tidigt och startade vandringen redan före 08.00.

Tidig start

Tidig start

Det var lite lätta moln, luften var skön och klar och vi var helt ensamma på stigen som gick brant uppåt.

Brant stigning

Brant stigning

Vi hade bestämt oss för att ta god tid på oss och att ta pauser ofta då denna vandring är lång och svår. Tre berg skall forceras innan man når Kjerag som ligger 1110 meter över havet.

Fika-paus

Fika-paus

Här i bilden nedan har vi passerat det första berget och på väg upp för nästa.

På väg uppför andra toppen

På väg uppför andra toppen

Stora delar av stigen går på branta berghällar med kedjor till hjälp att för att hålla sig fast och dra sig upp. På väg upp på den andra toppen var det några får som också var ute på bergsbestigning. 🙂

På väg till Kjerag?

På väg till Kjerag?

När man kom ner för detta berg så fanns det en fjällbäck med friskt fjällvatten. Här fyllde vi vattenflaskorna och gick sedan upp för den sista branta stigningen. Här planar stigen ut och man går flera kilometer högt uppe på fjällplatån.

Fjällplatån

Fjällplatån

Efter tre timmar kom vi äntligen fram till Kjerag och Kjeragsbolten. Hit går flera tusen människor varje år för att posera uppe på bolten och mitt i högsäsongen kan man få stå i timslång kö för att komma ut på den.

Kjeragsbolten

Kjeragsbolten

Nu var det dock lugnt och skönt. Det var lite folk, mest tyskar och andra sena turister. Vi åt soppan som vi hade med oss till lunch och sedan blev vi fotade vid den vidunderliga utsikten. Här stupar bergen lodrätt ner i fjorden.

Vi på Kjerag

Vi på Kjerag

 Jag ville förstås gå ut på bolten när jag tagit mig den långa vägen hit. 😉 Men jag aktade mig noga för att titta ner eller bakåt. Det var en hisnande och fantastisk känsla.

Kjeragsbolten

Kjeragsbolten

Här nedan har vi samlat flera bilder från den här turen i ett bildspel.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Då vi skulle gå tillbaka tog vi det lika lugnt. Vi kom till parkeringen straxt före fem, efter 9 timmar. Men då stannade vi ofta och njöt av vandringen, utsikterna och den fantastiska och storslagna naturen. Vi körde den 14 mil långa vägen tillbaka till Stavanger. Vi stannade och åt kvällsmat vid denna vackra sjö nära Sirdalen.

Kvällssol i Sirdalen

Kvällssol i Sirdalen

Vi är så glada att vi hann med den här turen innan vi flyttar hem till Sverige igen. Den har funnits på vår ”Att-göra-lista” sedan vi kom hit i Maj 2013. Vi kan rekommendera att ta denna tur före eller efter den värsta turistsäsongen som är i Juli-Augusti om man vill slippa gå och stå i kö. Det var en tuff vandring med många höjdmeter, men det var det absolut värt. 🙂

Tack för oss och ha en fin vecka.

15 reaktioner på ”Lysebotn och Kjerag

 1. Oj vilken vandring ni har gjort. Så vackra vyer, fantastiskt måste titta igen och igen, häftigt!! ❤ ❤ ❤ Tack för att ni delar med er av detta fantastiska!!!!

  • Ja det var en fantastisk tur med hisnande och vackra vyer. Vi är glada att vi hann med Kjerag och att vi fick så fint sommarväder. Tack och Kram. ❤

 2. Hisnande vacker och storslagen natur och jag kan inte annat än undra lite ändå hur man kan tänka sig att flytta ifrån allt detta vackra 😉
  Vissa av bilderna får det t o m att pirra så där som det gör när man går för nära ett stup. Otroligt vackert!

  • Det kittlar lite i min mage också när jag tittar på bilderna. 🙂 Det var en härlig tur i det fantastiska landskapet. Det är med dubbla känslor vi lämnar Norge, men vi kan alltid återvända på besök. Det ska bli skönt att komma närmare våra Nära och Kära. Tack Lena och ha det gott!

 3. Härligt är det. Vi hade nog tur och hann göra den turen innan det blev så turistigt. Jag tror inte vi köade alls när vi var där, Patrik och jag.
  Att ni väntade så länge på detta förstår jag inte.
  Härliga bilder!

  • Tack! Ja det var en härlig tur. 🙂 De sista åren har varit hysteriska när det gäller både Kjerag och Preikestolen så med facit i hand så gjorde vi rätt som inväntade till den lugna perioden och tog turen en vardag. Vi har haft så otroligt många fina turer och upplevelser under de här åren så vi är mycket nöjda och vi stressar aldrig. 😉

 4. Fantastiskt vackra bilder av en ännu mera fantastisk natur.Hade aldrig vågat stå på bolten. Du är modig! Härligt att kunna var med och se turen. Tack för det och ha det riktigt gott!

  • Tack för det Kristallina. 🙂 Ja det var en härlig upplevelse. Vandringen i det fantastiska landskapet var det bästa. Att jag sedan vågade mig ut på bolten var en rolig bonus. Ha det bra.

 5. Vilken vandring ni har gjort, fantastiska bilder, själv hade jag inte vågat gå ut på bolten. Tack för ni delar med er, av era äventyr.

  • Ja, det var en härlig vandring. Jag hade aldrig gått ut på bolten om jag känt mig rädd eller skakig i benen, men jag kände mig lugn och fokuserad. Det ser nog lite värre ut än vad det är. 🙂 Tack och Kram. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.