Gustav Vasas gömställe

Idag gick vi en långpromenad på Bruksledens etapp 25 mellan Avesta och Norberg. Det blev en ny konstillation av cachare som den här dagen gav sig i kast med serien som heter just Bruksleden: ena halvan av Myrhammar(undertecknad), ena ”Brulfe”-halvan och så hade vi fint besök från Oslo i form av Marcus och Sara alias ”Skogsturken”. 🙂

En härlig dag för en tur

En härlig dag för en tur

Vi startade vår tur vid Lillsjöns Badplats, gick sedan upp först på Tjäderberget och vidare därifrån upp till Gåsmyrberget där det ligger tre stycken gömmor ganska tätt. En ligger vid ett gammalt Kvartsbrott som numera är uppfyllt med vatten.

Kvartsbrottet

Kvartsbrottet

Men den mest intressanta platsen vi kom till var den sista, för här låg Vasagrottan. Det sägs att det var här Gustav Vasa gömde sig när han var på väg upp till Dalarna på sin flykt undan danskarna år 1520. Grottöppningen är nog en av de minsta som jag klämt mig igenom.

På väg in i grottan

På väg in i grottan

Det kändes tryggast att krypa in baklänges med fötterna först. En efter en utmanade sin klaustrofobi och sin rädsla för spindlar (spindel heter förresten edderkopp på norska) och kom in genom den här trånga mynningen. Till slut satt vi i det lilla krypinnet alla fyra. Därinne var det ett litet rum på ca 4 meter i diameter. Man kan tänka sig att det här var ett perfekt ställe för Gustav Vasa att gömma sig på då grottan är svår att upptäcka utifrån. Fascinerande att tänka sig de historiska händelserna för nästan 500 år sedan och att denna lilla plats förmodligen spelade en roll i det sammanhanget. Vi satt en stund i grottan och begrundade Gustav Vasas öde. Hur länge satt han i det här trånga utrymmet? Hörde han trampet från danskarnas hästar när de red förbi i skogen utanför? Ja, fantasin sätts i rullning när man besöker sådana här historiska platser.

Grottan inifrån

Grottan inifrån

Efter det här lilla grottäventyret gick vi den långa vägen tillbaka till Lillsjön. Den sista biten plockade vi med oss pinnar till en brasa.

Korvgrillning pågår

Kovgrillning på gång

Det är ju underbart att vara ute så här tillsammans i det fria. Vi grillade korv och allting smakar ju så gott när man är ute, omgiven av den vackra naturen.

Här vid den fina badplatsen hade man gjort en alldeles ny brygga inför säsongen. Tänk att om bara några veckor så är sommaren här och badplatsen i full gång.

Alldeles ny brygga

Sprillans ny brygga

Vi har varit lite dåliga på att uppdatera här på bloggen nu när vårt Norge-äventyr närmar sig med stormsteg. I veckan blev bilen äntligen lagad. När vi gick hem efter att ha lämnat in bilen till verkstaden på måndagskvällen var solnedgången fin och vattnet alldeles öppet. Härligt!

Solnedgång i öppet vatten

Solnedgång i öppet vatten

Träd i solnedgången

Träd i solnedgången

Idag har Hasse pysslat med husvagnen, medan Annika har varit ute och roat sig med släktingarna. 😉 Vi har handlat en massa torrvaror och konserver som vi allt eftersom stuvar in i husvagnen. Det känns som om allting börjar falla på plats inför vår avfärd om bara sex dagar.

Avslutar med en fin bild på Sara när hon är på väg ut från grottan. 🙂

Sara kryper ut

Sara kryper ut

Tack för oss och ha det!

3 reaktioner på ”Gustav Vasas gömställe

  1. Ja det var verkligen en härlig uppfyllande dag. Spännande att för första gången krypa in i en grotta! Det blir nog inte sista gången! Tack Annika för att Du planerade den här dagen!!!

  2. Vilken fin vandring och vilket äventyr med grottan. Och som vanligt underbara bilder 🙂 tack för denna inblick i grottans värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.