En tur till Stenbjörnskojan

Igår tog vi en vandringstur längs bruksledens etapp 11 i Virsbo. Vi startade vid sjön Avlången. Här intill det fina vindskyddet tältade vi på nyårsnatten 2010-2011. Det var kul att komma tillbaka efter så många år och se hur det ser ut här utan snö och is. 🙂

Det var en härlig dag för en skogstur. Solen sken och vi gick i en mossrik skog. När vi gått någon kilometer till så kom vi till det här gamla övergivna stallet.

Stallet i skogen

Detta var säkert ett öppet jordbrukslandskap under första delen av 1900-talet., Nu ser det lite märkligt ut med ett gammalt stall mitt ute i storskogen.

Då vi gått en bit till såg vi en ormvråk som seglade alldeles ovanför våra huvuden.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vad mäktigt det var att se en så stor rovfågel på nära håll. Jag hann precis få upp kameran och fånga den på bild innan den flög vidare över skogen. Vi fortsatte på stigen och såg många olika slags svampar. Här nedan kommer ett litet urval av dessa härliga och varierande skapelser.

 

Leden var fint uppmärkt på den här sträckan och ibland kom vi ut på fina små skogsvägar.

Bruksleden etapp 11

Vi hittade massor av kantareller längs de här små skogsvägarna. Visst blev det lite tungt att bära på, men det var det helt klart värt. Skogens guld. 🙂

Kantareller – skogens guld

Till slut kom vi fram till den fina Stenbjörnskojan som var vårt mål för dagen. Den här öppna övernattnings-stugan är en gammal skogskoja från 1930-talet. Inne i stugan finns bord, sovbänkar och en kamin.

Stenbjörnskojan – bruksleden

Inne i det tillhörande gamla stallet som du ser i bilden här nedanför, finns det ett torrdass och en geocache som heter Virsbo batcache.

Stenbjörnskojans fina dass

Det var så vackra träfasader på de här båda gamla husen. De var inte målade med färg, men behandlade med något annat som ger den vackra ljusbruna färgen.

Efter en liten paus så var det dags att vandra tillbaka. Det milda eftermiddagsljuset lyste så fint i den här lilla björkdungen.

Fin björkskog längs bruksleden

Då vi kom tillbaka till sjön Avlången så hade vi gått lite mer än 7 kilometer, hittat fyra geocacher och flera liter kantareller. Vi var uppfyllda av höstsol och en massa härliga intryck och naturupplevelser. 🙂

Tack för oss och ha det gott!

 

2 reaktioner på ”En tur till Stenbjörnskojan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.