Kjøsterudjuvet i Drammen

Då vi stannade till i Drammen på vägen hem från Norge så såg vi att det fanns en spännande tur upp i en ravin som kallas för Kjøsterudjuvet. Den 10.000 år gamla klyftan är 1300 meter lång och de lodräta väggarna är upp till 60 meter höga. Turen startar med att man går in i klyftan långt nere i dalen. Där är väggarna bara en fyra-fem meter höga. I bilden nedan står jag i den högra kanten.

På väg in i Kjøsterudjuvet

Bitvis var terrängen ganska besvärlig, men det var en spännande värld att vandra i härnere i sprickan. Väggarna blev högre och högre allt eftersom vandringen gick uppåt mot toppen.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det växte stora träd härnere och många var de stockar och stenar man skulle forcera under vandringen. Det var en varm och solig dag, men här nere i ravinen var det svalt, skönt och lummigt.

 

På två ställen är det stegar uppsatta för att man ska kunna gå uppför de glatta klipporna. I bilden här nedan ser du den första. Så här i Juli var det inte så mycket fart i bäcken, men jag kan tänka mig att det kan vara det tidigare på sommaren. Då är det nog ännu mer spännande att klättra här. 🙂

Den första stegen

Ovanför stegen blev klippväggarna ännu högre.

Efter första stegen

När det var som högst kom det en stege till.Den var lite ranglig och gungade lite lätt när man klättrade på den. Det fanns också ett hållrep.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi närmade oss toppen och slutet av ravinen. Här var det brant och stenigt. Det fanns hjälp-rep att hålla sig fast i. Så här såg det ut när man blickade bakåt/neråt. Man ser en ung tjej som klättrar i den högra kanten.

Sista biten upp

Här är en bild som Hasse tog uppifrån kanten av ravinen.

Kjøsterudjuvet uppifrån

Det tog ungefär en och en halv timme att gå/klättra de 1300 meterna upp genom Kjøsterudjuvet. När man kommit upp på toppen så fanns det en liten fjällsjö som var full med badande barnfamiljer. Här fanns också en damm som kallas för Gamledammen.

Hasse går på dammen

Vi loggade geocachen som finns häruppe, åt medhavd lunch och gick sedan bort till skidbacken. Där erbjöds alla vandrare en gratis tur ner med linbanan. 🙂

 

Det hakade vi förstås på. Det var skönt att sätta sig, vila benen och beundra utsikten ner i dalen.

Har du vägarna förbi Drammen så kan vi varmt rekommendera turen upp i Kjøsterudjuvet. Den är lite strapatsig, men inte alls så lång och jobbig som man kan tro. Vi tog det väldigt lugnt för att njuta av den här spännande miljön och vi gjorde väldigt många stopp för att fotografera.

I nästa blogginlägg kommer vi att sammanfatta med det sista från vår Norge-resa.

Tills dess – ha det gott!

4 reaktioner på ”Kjøsterudjuvet i Drammen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.