Säl på Regestranden

Idag när jag gick min vanliga tur på stranden så fick jag en naturupplevelse lite utöver det vanliga. Jag såg något som jag trodde var en stor fågel på en sten. Jag tänkte vad kan detta vara för en stor sjöfågel? Då jag kom närmare visade det sig vara en säl! En alldeles tvättäkta säl! 🙂

En säl

Knubbsäl

Jag tvärstannade och rörde mig sakta närmare för att ta fler bilder. Då kom det en hund och sälen hoppade ner i vattnet och simmade iväg en bit.

Simmande säl

Simmande säl

Jag stod kvar helt stilla och när hunden försvunnit så kom sälen till min stora glädje tillbaka till stenen.

Tillbaka till stenen

Tillbaka till stenen

Den klättrade upp på stenen igen.

Upp på stenen

Upp på stenen

Den lilla sälen kollade på mig misstänksamt en lång stund.

Ögonkontakt

Ögonkontakt

Sedan bestämde den sig nog för att jag var ofarlig och började slappna av lite. (Klicka på bilderna nedan för större version och bildspel)

Vilken fantastisk upplevelse det var att stå där och se denna häftiga varelse bara 12-15 meter bort. Det kom ett par joggare förbi och jag pekade och de stannade också och tog kort med mobilen och tyckte det var häftigt. Jag gick några steg ut i vattnet (hade stövlar på fötterna) för att komma ännu lite närmare, och den låg tryggt kvar. 🙂

Närmare bild

Närmare bild

Efter lite googlande så tror vi att detta är en knubbsäl (på norsk steinkobbe eller fjordsel), men rätta oss gärna om det är fel. Se hur fint den har klappat ihop sina fötter.

Knubbsäl

Knubbsäl

Då jag lämnade stranden började det skymma, men den lilla sälen låg kvar på stenen. Kanske hade den tänkt sova där inatt? Jag är i alla fall väldigt glad att jag gick här på stranden just den här sena eftermiddagen. Tack lilla söta säl. ❤

Det mörknar

Det mörknar

Det blir nog en strand-tur efter jobbet imorgon också. Jag måste ju bara se om den är kvar eller om den har simmat vidare.

Tack för oss och ha det gott!

19 reaktioner på ”Säl på Regestranden

 1. Så fantastiskt fint! Vilken tur du har!
  Men kan det verkligen vara bekvämt att ligga så där på sin alldeles egen kudde av späck på en hård sten?
  Avis blir jag. Kram / Bengt

  • Tack Bengt! Ja det var tur att jag gick på stranden just där och då. 🙂 Och visst ser det lite obekvämt ut på den hårda stenen. Kram och hälsa Eva.

 2. Åhh vad häftigt! Och den ser definitivt mer avslappnad ut än oss tanter som gör någon liknande övning på gympapassen 😉 Stort att komma så nära! Tack för fina bilder!

  • Hi hi! 🙂 Ja de måste ha bra magmuskler för att kunna ligga så där med fötterna upp i luften. Det var en riktigt häftig upplevelse som man känner sig uppfylld av. ❤ Kram, Tack och ha det gott!

 3. Oj vad fin, att få ögonkontakt med den också måste ha varit mycket speciellt, jättefin kram ❤

 4. Vilken tur du hade som fick fånga dessa underbara bilder på sälen. Den ser ut som om den poserar medvetet framför kameran på vissa bilder. Så fantastiskt!!!!!

  • Ja, det var otroligt hur den visade upp sig när den väl hade bestämt sig för att jag var ofarlig! 🙂 Det var ett helt fantastiskt möte med den lilla sälen och visst hade jag tur som gick på stranden just där och då! Ha det bra Christina.

  • Tack! 🙂 Ja här är det ovanligt att de kommer in till fastlandet. De håller sig mest på klippöarna lite längre ut till havs. De är riktigt fina och häftiga djur! Ha det bra!

 5. Tak for den dejlige historie, Annika. Billederne er helt fantastiske, der er en meget sød ‘model’ sæl. Jeg gætter på, den var svømmet videre, da du kom tilbage?

  • Tack Hanna! 🙂 Du har helt rätt! Den lilla sälen har simmat vidare, men jag tänker på den varje gång jag går förbi stranden och stenen där den låg och poserade så fint. Ha det gott! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.