Glimtar av Norge

Här kommer några glimtar från olika delar av Norge som vi upplevde under sommarens tre veckor i vårt vackra grannland. Det första är från trakten kring Odda där vi hade regn och gråväder, men vi fick ändå med oss en del vackra och dramatiska vyer.

Trakten kring Odda och Hardangerfjorden är känd för sina fruktodlingar. Man menar att brittiska munkar odlade frukt här redan på 1300-talet och idag kommer 40% av Norsk frukt från det här området. Det är äpplen, päron, plommon och biggaråer man odlar. Tydligen är förutsättningarna och klimatet här vid fjorden väldigt goda för just fruktodling. Vi åkte mil efter mil där fruktträden stod i rader både ner mot fjorden.

Fruktträd vid Hardangerfjorden

Det positiva med regnen och gråvädret var att det blev full fart i forsar och vattenfall. Här i bilden nedan beundrar vi Låtefoss.

Låtefoss

I den lilla byn Sand hittade vi en idyllisk ställplats vid kajen. I bilden här nedan ser man husbilarna stå på rad till vänster om alla vita hus.

Ställplatsen i Sand

Vi var ett tiotal husbilar som stod här i godan ro och tidigt på morgonen väcktes vi av muller, slammer och höga röster som pratade på ett främmande språk. Det visade sig vara ett lastfartyg fyllt med ångande het asfalt. Asfalten skulle lastas på lastbilar och transporteras upp till de risiga vägarna uppåt fjällen. Vi fick snabbt flytta på husbilarna. Vi satt och drack morgonkaffet och tittade på när de lastade lastbil efter lastbil. Det var spännande men vilket uppvaknande. 😀

Ett skepp kommer lastat

I Oanes, som ligger där Lysefjorden börjar, stannade vi för att övernatta. Det hade varit gråväder hela dagen, men framåt kvällningen upplevde vi ett magiskt solnedgångs-ljus som först lyste upp färjan.

Solupplyst färja

Sedan färgades klippan i Forsand rödrosa av det sista ljuset från solen. Det kändes sagolikt och nästan overkligt.

Röd av solnedgången

På slutet av vår Norge-resa ville vi inte riktigt lämna landet utan stannade i Drøbak där det finns gamla försvarsanläggningar intill Oslofjorden. Bilderna här nedan är från Kopås-batteriet.

I Drøbak finns också Seierstein Skans som byggdes 1898-1900 som en del i frigörelsen 1905.  Detta var också en spännande och sevärd plats.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nu har vi bloggat färdigt om vår Norge-resa. 🙂 På torsdag går husbilen upp mot de svenska Härjedals-fjällen.

Ha det gott!

6 reaktioner på ”Glimtar av Norge

  1. Vackra bilder och häftiga äventyr! Fint med solljuset på färjan och klippan – vilken effekt! Finns verkligen mycket att upptäcka i Norge! Önskar er en go tur i fjällen! 💜

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.