Utsira

Utsira är en ö som ligger ett par mil utanför Haugesund. Det är Norges minsta kommun till invånarantalet med sina modiga 218 invånare. Vi har länge haft Utsira på vår önskelista på turer här omkring och nu var det äntligen dags.

Vi tog den lilla färjan (vi fick backa in för det fanns bara en in-/utkörning och plats till ca 20 bilar) tillsammans med 4 andra bilar och kom ut till Utsira i den tidiga kvällningen. Färjan tar ca 70 minuter. Det finns två färjekajer på Utsira. En på den norra sidan och en på den södra. Detta är för att den lilla ön är hårt utsatt för Vestlandets vindar och beroende på vindriktningen så kan färjan gå in på läsidan. Vi ankom till den norra sidan.

Utsira idyll

Utsira idyll

Till ytan är Utsira den näst minsta kommunen i Norge med sina 6,3 kvadratkilometer. (Minst till ytan är Kvitsøy som vi besökte i fjol.) Vi åkte så långt åt nordöst som man kan komma och fann en fin plats att övernatta på.

Lilla bobilen

Nära havet

Vi sov otroligt gott, vaggade av havets brus och vindens sus. Jag vaknade på småtimmarna till en otroligt färggrann himmel.

Dagen vaknar

Dagen vaknar

Nära där vi sov har det legat en stenåldersboplats för 10.000 år sedan. Spännande med så urgammal historia.

Vi gick flera fina turer på Utsira, bland annat en som heter Vikingløypa som går förbi flera historiska lämningar. Detta ”hus” i bilden här nedan är från folkvandringstiden 350-550 e.Kr.

Gammal bostad

Gammal bostad

Utsira är väldigt speciellt även ur fågel-perspektiv. Här mellanlandar många arter på väg till och från sina häckningsplatser. Här vid en av fyrarna låg det två hus som kan användas för fågel-observationer, men som egentligen är en del av ett konstprojekt på Utsira. Husen Havsula och Nyperosa är öppna för alla som vill söka frid och ro eller bara ta en fika i skydd från västanvindarna.

Hus för ornitologer

Havsula og Nyperosa

Vi spanade, men såg inga ovanliga fågelarter. Däremot var det fullt av sådana här fina stenskvättor.

Stenskvätta hona

Stenskvätta hona

Något det också fanns gott om var sådana här jättekast från istiden. Just denna i bilden här nedan kallas för Klovning-steinen.

Klovning-stenen

Klovning-stenen

En annan jättekast-sten liknade en grodkung som bevakade området.

Grodornas kung

Grodornas kung

Här följer ett bildspel med fler bilder från vackra Utsira.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det var verkligen en upplevelserik helg på Utsira. Hit vill vi återvända för det finns mycket kvar att upptäcka, trots den lilla ytan. Utsira kändes också väldigt gästvänligt.

Här kommer en utlovad bild på vår campinglösning.

Campingbilen

Campingbilen

Hasse har byggt två bänkar/sängar som lätt går att skjuta ihop och spänna fast på ena sidan i bilen. Under och bredvid sängen har vi gott om plats för utrustning, mat, vatten och packning. Detta har funkat jättebra. Vi ser fram emot fler spännande turer i campingbussen. 🙂

Vi avslutar detta inlägg med en konstbild från Utsira och svaret på frågan om Utsira kan vara en av världens vackraste idyller? 😉

Konst på Utsira

The answer

Tack för oss och ha det gott! 

9 reaktioner på ”Utsira

  1. Det är något speciellt med öar. Med norska öar 🙂 Vackert, kargt, löftesrikt om levande landsbygd mitt i alltihop. Beundrar Norges administration med så små kommuner.
    När jag besökte Utsira minns jag kyrkogården och problemen man haft med jordfästningar förr då det finns så lite jorddjup. Hur jord fraktats till den pyttelilla kyrkogården.
    Tack för fin bildberättelse!

    • Ja, visst är det något speciellt med norska öar. Kul att du också har varit på Utsira. 🙂 Visst är det fascinerande hur människor klarat sig och levt på denna lilla ö genom tiderna? Tack och ha det gott!

  2. Härliga bilder, spännande med små byar, där står nog tiden stilla i en härlig harmoni. Härligt med bäddningen i bilen. Hoppas vi också kommer till skott så småningom. kram!!! ❤ ❤ ❤

    • Tack Britt-Marie! ❤ Ja det var en idyllisk plats. Det var väldigt gästvänligt, man kände sig välkommen som besökare utifrån, så på sommaren tror jag att Utsira lever upp lite. Ja hoppas din dröm om en liten campingbil blir verklighet. Det är fantastiskt att komma ut i naturen på det sättet. Kram! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.