Ryssvägen i Norn

I tisdags tog vi en tur på Ryssvägen i Norn. Ryssvägen är en vandringsled genom Norns Bruks tidiga historia och längs denna led ligger en serie med geocacher som vi ville passa på att logga innan snön lägger sig. Det var en kall men klar dag, men ganska snart blev vi varma i kläderna av vandringen.

Skogsvandring

Skogsvandring

Ganska snart kom vi förbi denna respektingivande gamla martall. Man blir ju lite nyfiken på hur gammal den är. Vilken enorm stam! Toppen hade gått av och låg vid sidan av tallen.

Gammal martall

Gammal martall

Vandringsleden går förbi flera fina sjöar. Den första var en liten skogstjärn. Här låg isen tjock, men vi vågade oss inte ut på den.

Tallkvist

Tallkvist

Här längs Ryssvägen finns många lämningar och spår från gamla tider. Detta var en gång en kolar-koja.

Kolarkoja

Kolarkoja

Nästa sjö vi gick förbi heter Ässen. Den var lite större än den lilla skogstjärnen. Här fanns spår från bäver-aktivitet, en gammal vattenfylld eka och här kunde vi njuta av solens strålar. 🙂

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi tyckte vi såg ett djur ute på hygget men det visade sig vara en rotvälta. Visst liknar det en stor hund eller något? 🙂

Trollhunden

Trollhunden

Det började skymma så på slutet av vandringen fick vi skynda på stegen lite. Här var det kvälls-stämning och fin utsikt ner mot sjön.

Skymning i Norn

Skymning i Norn

Vi kan verkligen rekommendera den här vandringsleden som ligger i Norn, mellan Vikmanshyttan och Söderbärke. Stigen är tydligt markerad och det finns många informations-tavlor om de gamla historiska platserna och lämningarna. Då vi kom tillbaka till bilen hade vi gått 8 kilometer, loggat 24 geocacher och varit ute i tre och en halv timme. Då är fika-stopp, foto-stopp och geocaching-stopp inräknade. 😉

Sista bilden får bli på den brinnande vackra himlen när solen gått ner.

Solnedgång

Solnedgång

Tack för oss och ha en fin tredje advent.

7 reaktioner på ”Ryssvägen i Norn

  1. Vilken fin tur! Och tack för tipset! Den sista bilden är magisk med det fina grenverket i förgrunden! Ha det gott!

    • Tack. 🙂 Ja, vi trodde verkligen att det var något stort djur ute på hygget. Rotvältor kan verkligen spela ett spratt med fantasin. 😀 Ha en fin dag.

  2. Synd att kalhyggena växt igen och gräset är minst 157cm. Jag är så lång. Vi höll på 2 timmar att ta oss runt. Kul idé men håll stigarna fina. Det blev en tuff promenad som kallades lättvandrad. Mari och Peter Wingård från Hedemora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.