Strandstädning och historia

Den här helgen har gått i städningens tecken och då menar jag inte att vi städat hemma. 🙂 Vi har deltagit i två stycken strandstädningar, så kallade CITO-event här i vårt närområde. Igår var det städning vid Visteneset som ligger 4-5 kilometer norrut från där vi bor. Här kommer lite bilder från den städningen som startade och slutade med solsken och däremellan kom det en rejäl hagelskur. Riktigt aprilväder med andra ord.

Efter strandstädningen besökte vi två platser med historia. Den första var ett gravröse som man tror är från folkvandringtiden (400-600 e.Kr). Grøderøysa på Vistnes är ett av de största i sitt slag och tros innehålla flera gravkammare.

Grøderøysa på Vistnes

Grøderøysa på Vistnes

Det växte några enar alldeles i kanten på gravröset och just den här enen lutade sig så fint mot stenarna.

En en på gravhögen

En en på gravhögen

Vi besökte också Svarthola som är en av Norges äldsta stenåldersboplatser.

Svarthola

Svarthola

De första människorna slog sig ner här omkring 6000 år f.Kr. Alltså för hela 8000 år sedan. Jag känner både vördnad och fascination för sådana här platser med så urgammal historia. Här kan man faktiskt förstå att de sökte skydd i den ganska stora grottan som till och med hade skorsten/rökkanaler uppe mellan klippblocken i taket. Med djurhudar täckte man för den stora öppningen/ingången. Så här ser det ut inifrån Svarthola idag.

Inifrån grottan

Inifrån grottan

Idag gjorde vi en tur till en plats som heter Børaunen. Vi balanserade oss ut på de märkliga rader av stenrösen/stengärdsgårdar som gick kors och tvärs här.

Hasse balanserar

Hasse balanserar

Det var en märklig miljö.

Rader av stenar

Rader av stenar

På 1800-talet låg det ett sillsalteri här, men om dessa stenrader har med det att göra eller inte är vi lite oklara över. Dessa två stenrösen har i alla fall varit viktiga när det gäller navigation utifrån havet.

Gamla sjömärken

Gamla sjömärken

På en liten kulle växte det massor av tusenskönor.

Tusen tusenskönor

Tusen tusenskönor

Detta var en magisk och spännande plats som vi gärna vill återvända till och undersöka lite närmare.

Vi hade inte riktigt den tiden idag då vi skulle delta i ännu en strandstädning/CITO-event. Denna gång var uppdraget Vistestranden och ett stort område både norr och söder om den.

Här kommer ett litet bildgalleri även från denna dags städning. (Klicka gärna på bilderna för större version och bildspel)

Nu känner vi oss riktigt nöjda efter en helg fylld av sol, vind, spännande platser och inte minst en hel massa skräp som nu städats bort från våra stränder och hav. ❤

Tack för oss och ha en fin söndagskväll.

8 reaktioner på ”Strandstädning och historia

 1. Oj vilken natur, jag blir alldeles sjuk (som i avundsjuk 😉 )
  Så vackra bilder och så vackert med enen som lagt sig som ett skyddande täcke över graven.

  • Tack Lena. 🙂 Ja det är fantastisk natur här och extra fint nu när våren är här. Enen var väldigt speciell med sin omfamning av gravröset. Ha det gott.

 2. Oj, vad ni har varit flitiga. Synd att det behövs egentligen.
  Fantastiska bilder igen. Känns alltid lite som om man har varit med om det. Enen är häpnadsväckande. Aldrig sett något liknande. Tack för att ni delar med er. Ha en trevlig ny vecka!

  • Ja, det är otroligt så mycket skräp det finns längs kusterna. Det mesta kommer utifrån havet med vinterstormarna, men vi fann också en hel massa engångsgrillar, burkar och plastflaskor. Tack för dina uppmuntrande ord. Det känns kul att dela med sig när man vet att det uppskattas. 🙂 Ha en fin vecka du också.

  • Ja, det är spännande med platser med så gammal historia. Att städa stränderna tillsammans med ett helt gäng andra känns både kul och meningsfullt. Vi brukar plocka med oss lite skräp vart vi än är, men när man är många så tar det sig lite mer. Kul att se hur högarna växer på uppsamlingsplatserna. 🙂 Kram och ha det gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.