Tistelfjärils-invasion

Har du också sett att det är otroligt många tistelfjärilar som flyger omkring just nu? Tistelfjärilen övervintrar inte i Sverige, utan kommer flygande från Nordafrika och vissa år även från Centralasien. De behöver gynnsamma vindar för att kunna ta sig hit. De kan till och med flyga så långt som till Svalbard. Tänk att de kan göra en så lång resa med dessa tunna och spröda vingar. 🙂

Tistelfjäril med sargade vingar

Fjärilen i bilden här ovanför har lite sargade vingar. Inte konstigt med tanke på hur långt den har flugit. Hos mina förädrar här i Fagersta såg vi uppemot hundra stycken som flaxade omkring, vilade och sög nektar från senblommande syréner. Vi har också sett dem flyga mellan husen här i stan, längs vägar, och vi såg massor som kom flygande över sjön Åmänningen när vi tog en båttur i eftermiddags.

När tistelfjärilen kommer till Sverige i maj och juni, parar de sig och lägger ägg på olika tistelarter och ibland även på gråbo och stockrosor. Processen från ägg till färdig fjäril tar ca två månader. Om tistelfjärilarna lyckas med fortplantningen så kommer vi att kunna se nästa generation på sensommaren. Det ska bli spännande att se om det blir lika många, eller rentav fler då!

 

Jag tycker tistelfjärilar är så söta när man ser dem i ögonen. Titta bara på blicken och uppsynen på fjärilarna i bilderna här nedanför. Så underbara varelser. Man känner riktig respekt inför den resa som dessa har gjort. (klicka gärna upp bilderna i full storlek)

 

 

Lämna gärna en kommentar ifall du också har sett mängder av tistelfjärilar och var i landet du bor? Det skulle vara intressant att veta.

Ha en fortsatt trevlig helg! 

11 reaktioner på ”Tistelfjärils-invasion

  1. Fina bilder på dem – den sista underbar i motljus! Jag har aldrig sett så många som detta år, och eftersom jag är med i Göingebiologerna, så har jag fått lite info: Tidigare i vår kom rapporter från Israel och Libyen om miljoner och åter miljoner tistelfjärilar som sträckte norrut längs medelhavets östra kant och dessa har nu nått Norden. I slutet av maj rapporterades en dag ca 6000 insträckande över Östersjön och Gotland.

    • Oj vilken spännande information. 🙂 Jag har inte heller varit med om så många fjärilar av samma sort. Det känns märkligt och speciellt. Man undrar lite vad det är som gjort att de blivit så ofantligt många från början? Tack så mycket Leya och ha en fin dag!

  2. I sydvästra Finlands skärgård, närmare bestämt på Kimitoön, har vi också ymnigt besök av de långväga resenärerna. 🙂

  3. Ja så många vi såg Annika och fortfarande finns dom där. Ser att en del nu parar sig. Spännande att dom flyger så långt ❤ ❤ ❤

    • Ja, verkligen spännande och märkligt. Nu är det tydligen invasion långt uppe i Norrland också. Så fascinerande att de kan ta sig långt med så spröda och sköra vingar. 🙂 ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.