Jonhagen Naturreservat i Fagersta

Jonhagen är ett naturreservat här i Fagersta som bildades 1999. Det ligger uppe på en höjd, delvis omgivet av golfbanan i Hedkärra. Marken i naturreservatet är kalkrik och här växer en lövskog med björk, asp, lönn och lind. Vi bestämde oss för att ta en tur hit för att kolla in detta ganska okända naturreservat i vår kommun. Det var inte så lätt att hitta varken parkering eller information, men vi hittade en liten skogsväg som gick mellan två hagar till Jonhagen.

På väg till Jonhagen

Då vi kom till skogen förstod vi att vi hittat rätt då vi såg vita markeringar på träden. Dessa blommor/stjärnor betyder att här finns ett Naturreservat.

Jonhagen Naturreservat

Vi gick längs utkanten av naturreservatet och hittade en informationstavla med lite fakta och en karta över området. Klicka på bilderna om du vill se dem i större format.

Efter att ha studerat kartan en stund följde vi denna stig för att ta oss till ädellövskogen och fornlämningarna.

Golfstig i Jonhagen

Vi hittade inga stigar att följa in i själva skogen, så efter en stund begav vi oss rakt ut i terrängen för att utforska denna spännande bit av natur i Fagersta. Genom denna vilda snårskog såg man Hedkärrasjön.

Hedkärrasjön sedd från Jonhagen

Det var verkligen en vildvuxen och härligt levande skog vi kom in i. Här fanns riktigt gamla björkar och aspar med spännande håligheter. Här får de döda träden stå i fred tills de rasar och till slut täcks av mossa och svampar.

Vi hittade lämningar  från bebyggelse som ska vara ändå ifrån medeltiden. Tänk så spännande det skulle vara att se hur det såg ut här för så många hundra år sedan. 🙂

Lämningar från medeltiden – Jonhagen

Vi träffade också på en riktigt gammal tall, med pansarbark och riktigt tjock stam.

Vi gick omkring en bra stund i denna härligt levande skog. Vi såg flera rönnar som var alldeles fulla av rönnbär. I år är det nog ett rekordår när det gäller rönnbär. Jag tror aldrig jag har sett så mycket rönnbär förut. En del tror att mycket rönnbär förutspår en riktig vargavinter, men jag tror att i år beror alla rönnbär på förra årets torka.

Till slut lämnade vi  naturreservatet och gick tillbaka mellan de gröna hagarna igen. Ett par hästar hade kommit ut i solen. Den ena tittade nyfiket på oss.

Nyfiken häst

Sista bilden får bli på den gröna hagen där man ser Jonhagen i bakgrunden, uppe på höjden.

Jonhagen Naturreservat

Nu ser landskapet här helt annorlunda ut efter de senaste dygnens snöande. Vi ville ändå visa detta fina lilla naturreservat som är väl värt ett besök om man tycker att det är spännande med orörd och levande skog. Detta är ett område som vi kommer att besöka fler gånger. Det finns säkert mycket kvar att upptäcka för en natur-nörd. 😉

Här finns en länk till Länsstyrelsens information om Jonhagen.

Ha nu en fin kommande vecka! 

2 reaktioner på ”Jonhagen Naturreservat i Fagersta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.