Äventyr i Tuna-Hästbergs Gruva

Vi anlände tidigt på lördagsmorgonen till Tuna-Hästberg för att vara med på det av Motorcycledude ordnade eventet Äventyrstur i Tuna-Hästbergs gruva. Det var en kylig och klar morgon och luften sjöd av förväntan och spänning inför dagen.

Det var tre grupper som skulle ner i gruvan: två mindre äventyrsgrupper och en lite större grupp som skulle gå trappvägen i den ”snälla turen”. Dessutom var det en grupp dykare på platsen som skulle ner och dyka i de djupa gruvgångarna.

Vår guide Nicklas gick igenom lite inför dagen och tyckte att vi verkade mer vana vid sånt här än ”vanliga” människor! 🙂

De andra grupperna försvann åt olika håll och till slut var det vi kvar. Vi fick med oss varsitt ”linbanehjul” och alla tyckte att det bådade gott inför dagens äventyr! 😀

Så var det dags att ge sig ner i gruvan. Vi kom till en snårskog där det fanns ett rep som försvann snett ner i ett hål. Det var här som guiden Nicklas och hans kompis i starten för över tio år sedan hade börjat gå ner och utforska gruvan. Det här hålet i skogen hade ropat ”Kom! Kom!”

Nu skulle även vi ner och utforska detta häftiga ställe!

Vi kom ganska snart ner i en helt annan värld. På vissa ställen var det ganska snett och vint för brytningen hade följt malmkroppen som gick i sneda skikt genom berget och så hade man lämnat pelare som skulle hålla upp taket.

Vi rörde oss vidare längre och längre in  i gruvgångarna. En helt magisk och fantastisk värld.

På en del ställen fick vi säkra oss när vi skulle över gruvhål och raviner eller när vi skulle klättra på olika ställen.

När vi kommit ungefär 80 meter ner kom vi till grundvatten-nivån och det var ett fantastiskt klart och grönblått vatten härnere. Tuna-Hästberg är välkänt i dykarkretsar och hit kommer folk från alla jordens hörn för att dyka i denna unika och speciella miljö.

Här ser man linan som dykarna följer nere på 12 meters djup i vattnet.

En dykplattform

Tänk att dyka ner i djupet. Man blir verkligen sugen på att lära sig dyka för att få uppleva det.

Härnere fanns det också ett fikarum och ett ställe med mobilmottagning för dykarnas säkerhet.

Vi tog en välbehövlig fika-och matpaus. Och så mötte vi lite folk från den snälla turen.

Efter fikat kom vi till den stora Indysalen (Indiana Jones) och där fick vi släcka våra pannlampor så det blev becksvart. Det hördes hammarslag i  berget och uppe på en välvd ”terrass” i berget kom det en figur klädd i medeltidskåpa och började tända en massa facklor på rad däruppe. Musik och sång spelade till hammarslagen och det här var en surrealistisk och nästan magisk upplevelse.

Vi fortsatte vår tur och fick äntligen veta vad hjulen vi lånat skulle användas till: från ett hål i bergväggen skulle vi ta oss över en vattenfylld ravin till ett annat hål i berget på andra sidan.

Det var riktigt coolt och häftigt. Här gällde det att stänga alla fickor, få alla delar på plats i selen och sedan ta ett baklänges skutt ut i det okända. Det kittlade skönt i magen och var riktigt, riktigt skoj! 😀

En efter en kastade vi oss ut och kom mer eller mindre graciöst över till andra sidan där våran tur fortsatte.

Nu blev det iskrypning i trånga gångar.

Över en liten bäck!

Till slut var det dags att börja hitta vägen upp och ut igen. På ett ställe gick halva gänget lite vilse och fick vända om i en återvändsgränd innan vi hittade  de övriga i gruppen igen. Lite läskigt om man skulle irra bort sig och gå vilse nere i gruvsystemet.

Vi fick återigen släcka alla våra pannlampor och då såg vi, som en pytteliten ljuspunkt, en svag glimt av dagsljuset långt däruppe.

Här är vi på väg upp.

Och nu är dagljuset här och nära.

Och så var vi till slut uppe och ute efter närmare 5 timmar i denna fantastiska underjordiska värld. Vi tog en gruppbild av det härliga gäng som gått igenom alla dessa äventyr och strapatser tillsammans. Den här dagen och den här turen blir ett minne för livet och är något av det häftigaste och roligaste vi har gjort! 🙂

Det här blogg-inlägget består av både egna och andras bilder. Vi har lånat lite  från Karmansbo, Benganbilog och JohnnyRocker. Ett stort tack till er både för bilder och för sällskapet under dagen.

Här följer en underrubrik med lite intressanta saker nere i gruvan. Bilderna går att klicka på om man vill se ett större format.

Intressanta saker i gruvan:

Luft- och vattenledningar

En övergiven gammal trästege

En lämnad gammal lampa

Här kom malmen ner till
vagnar som stod placerade nedanför.

Bevis på järnhalten i väggen.

Gammal lämnad utrustning

En f.d skottkärra


5 reaktioner på ”Äventyr i Tuna-Hästbergs Gruva

 1. Pingback: Ny blogglänk – upptäck MyrHammars äventyr! « Halléns Geocachingäventyr

 2. Vilken fantastisk läsning och härliga bilder! Kul att upptäcka att ni har börjat blogga om Geocaching, jag har givetvis fört in er blogg på min länklista.

  Hälsningar

  Hallén

 3. Vilken upplevelser och vad ni vågar jag beundrar ert mod!!!!
  Vilken vacker kontrast det upplysta vattnet mot bergsväggarna.
  Tack för att ni visar oss vad som finns kraaaaam!!!! Du/Ni skriver ju så målande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.