Månspaning i Malingsbo

Vi klurade länge på var vi skulle övernatta för att kunna spana in månförmörkelsen och Hasse kom på att vi kunde åka till Malingsbo och övernatta vid Badplats Udden. Där skulle sikten vara fri mot Syd-Öst. Vi kom till en överraskande fin plats med vatten på bägge sidorna och satte igång att sätta upp tältet.

Udden i Malingsbo

Vi satte oss för att invänta kvällningen. Det var en fin plats att sitta på och spana ut över sjön. Vi såg flera gäng med kanadagäss som flög lågt över vattnet.

Kanadagäss

Klockan 22:20 skulle fullmånen inträffa och bara 2 minuter senare, 22:22 befann sig månen djupast inne i skuggan. Vi spanade och spanade mot horisonten men såg ingenting. Vi var lite oroliga för att det skulle vara för ljust och för att molndiset i fjärran skulle hindra oss från att se detta fenomen.

Ingen blodmåne i sikte

Klockan närmade sig 23:00 och vi var nästan på väg att ge upp när vi plöstligt anade någonting genom diset. Vi väntade lite till och kunde sedan se att det var månen; svår att se och svår att föreviga. Det blåste lite vilket försvårade våra försök, men här nedan kan du i alla fall se några bilder från månförmörkelsen. Den första är från det att månen knappt var synlig på den ljusa och något disiga himlen. Månen syntes tydligare när mörkret föll och det var en magisk känsla.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det var häftigt att få se det här skådespelet. Vi såg också när månen kom ut ur jordskuggan samt planeten mars som en stark stjärna under månen, men det började blåsa kraftigt så vi valde att plocka ihop kameror och stativ. Det var ändå kul att titta på förloppet. Det är inte ofta man får vara med om något sådant. Tänk hur liten man känner sig i perspektivet av dessa himlakroppar. Mitt i natten kröp vi ner i våra sovsäckar och somnade gott till vindens sus och vågor som kluckade mot uddens strand. Då vi vaknade var det gråväder och ljuvligt svalt. 🙂

Grå morgon

Om du tittar noga så upptäcker du tältet på udden i bilden här ovanför. Det var riktigt lågt vatten i Malingsbosjön. En del av näckrosorna hade blomman en bit uppe i luften och vi såg näckrosblad på torra land, vilket du kan se i galleriet här nedanför. I strandkanten växte också en fin lila blomma som jag inte vet namnet på. Någon slags trift kanske? (blåmunk har jag fått veta i efterhand – tack bloggarbjorn)

Under morgontimmarna började ett stilla regn, vilket bara kändes härligt. Äntligen! Väl hemma kom åska och skyfall i omgångar. Jippie! 😀 Vi håller tummarna för att alla skogsbränder i landet också får en massa regn som hjälp i släckningsarbetet. ❤

Tack för nu och ha en fin lördagskväll!

6 reaktioner på ”Månspaning i Malingsbo

  1. Fin plats ni hittade och fina bilder! Tur att ni höll ut. Ja vattennivåerna i sjöarna verkar riktigt låga. Skönt med regnet. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.