Takdropp och historia

Den här morgonen vaknade vi till strålande solsken, fågelsång och takdropp. Härligt! Våren är här för att tina upp våra frusna själar! Jag kastade mig ut för att hinna fotografera den vackra rimfrosten på träden innan solens strålar skulle få den att försvinna.

Rimfrost på träden

Rimfrost på träden vid Kolarbysjön

Turen gick till skogarna runt Kolarbysjön och Rönningen för där ligger det en rolig serie med varierande och kluriga cacher som heter LOL A-F (Legend of Link). Tanken är att cacherna ska vara som ett TV-spel och man får olika uppdrag samt ledtrådar vid de olika ställena för att sedan ta sig till finalen. Verkligen en rolig idé som kanske lockar ut lite TV-spelande ungdomar till skogen för att geocacha istället för att sitta inne vid datorn! 😀

Tyvärr visade sig större delen av denna serie inte vara vintersäker, så vi får snällt vänta in töandet och hoppas vi hinner logga resten innan vi åker till Norge. Det är kul att ha lite cacher kvar här på hemmaplan. I lördag tog vi en tur till Storön i sjön Stora Aspen där det ligger en cache som heter Uggelbo. Och visst var utsikten mot Uggelbo fin från öns norra spets, trots den här dagens gråhet!

Uggelbo i sikte

Uggelbo i sikte

Söndagen tillbringade vi i staden Uppsala där vi träffade min son Emil. Där besökte vi Museum Gustavianum vid Uppsala Universitet. Det var intressant och sevärt om man gillar vetenskap och historia. Här är en bild från den Anatomiska Teatern där medicinstuderande fick åskåda dissektioner.

Anatomiska Teatern Gustavianum

Anatomiska Teatern Gustavianum

 Sedan gick vi in i den pampiga Domkyrkan som ju är Uppsalas kännetecken. Kyrkan började byggas redan på 1270-talet, men blev klar för invigning först 1435. Vilket bygge!

Domkyrkan i Uppsala

Domkyrkan i Uppsala

Tornen är hela 118,7 meter höga – lika höga som kyrkan är lång. Här ser det ut som om tornen går ända upp i himlen, för det var tunna moln som gick väldigt lågt den här dagen, trots den blå himlen. Den här byggnaden vore något för Jonathan Foyle alias ”Husklättraren”, ni vet han som undersöker gamla brittiska byggnader från helt nya perspektiv och synvinklar. För er som gillar det här med klättring och höjder och som har missat den här underbara serien som gått på Svt/Kunskapskanalen finns här en länk till en trailer på Youtube. Verkligen ett häftigt, intressant och storslaget program. Hoppas det återkommer.

Husklättraren trailer

Inuti Domkyrkan var det också fint att går runt och kika på alla detaljer i den häftiga arkitekturen.

Inne i domkyrkan

Inne i domkyrkan

Här är ett av alla fantastiska och detaljerade fönster.

Fönster i domkyrkan

Fönster i domkyrkan

Efter besöket i Domkyrkan så besökte vi Uppsalas absolut populäraste Geocache. Den heter The Monark´s Right Hand och den har i dagsläget hela 211 favoritpoäng. Det här blev också en av våra absoluta favoriter, för den var verkligen fyndig och välarbetad. Den ligger i närheten av den här statyn alldeles vid Uppsala Universitetsbibliotek – Carolina Rediviva.

Frans Gustaf Oscar Bernadotte

Frans Gustaf Oscar Bernadotte

Vi vill inte avslöja vad som gör den här cachen så populär, men om ni är i Uppsala så gå och gör ett försök på den här snygga kluringen. 😀

Apropå statyer så måste vi bara visa den här också, bara för att den var så kul. Det här är statyn av Nathan Söderblom som någon varit så snäll och gett en mössa så att han slipper frysa här i vinter. Fniss! Tyckte han blev riktigt söt!

Nathan Söderblom slipper frysa

Nathan Söderblom slipper frysa

Som ni förstår så hade vi en givande eftermiddag i den härliga staden Uppsala. På hemvägen när vi lämnat av Emil hemma hos sig så stannade vi och förevigade den vackra solnedgången och dimman som låg på fälten.

Solnedgång på vägen hem

Solnedgång och dimma på vägen hem

Avslutar med en bild av dagens härliga takdropp! Visst är det underbart att våren är på gång! 🙂

Takdropp och vårt hus

Takdropp och vårt hus

Ha det så gott i vårsolen!

En reaktion på ”Takdropp och historia

  1. Oh vad roligt att det börjar bli takdropp och mer sol. Roligt att se lite av Uppsala. Roligt för Emil att ni var där. Vilka fina ställen det finns i närheten också Ni är duktiga med kameran tack och kram Britt Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.