Midsommartid i Stavanger

Här i Norge firas inte Midsommarafton. Det är som en helt vanlig fredag, men efter  jobbet i fredags så gjorde vi vårt bästa för att ändå få lite Midsommarkänsla. Innan färskpotatisen och sillen tog vi en liten tur ut i det vackra gröna. Det är så otroligt frodigt nu . Midsommar är verkligen naturens höjdpunkt.

En fin tur på en mur

Midsommartur på en mur

Här gick turen uppe på en mur bredvid en liten porlande bäck som så småningom försvann en stund under någon slags betongkonstruktion.

Hasse går på muren

Hasse går på muren

Det blev en fin, men inte särskilt lång promenad och det var nog tur för vi hade midsommaraftonsväder som man kände sig hemma i, det vill säga regnskurar som avlöste varandra. 🙂

Midsommarblomster

Midsommarblomster

I Tananger var midsommarblomsterna stora som buskar. Efter den lilla turen åkte vi hem till husvagnen, åt midsommarmat och satt sedan och myste till en konsert från Oslo där både Loreen, Zara Larsson och Linnéa Henriksson var med bland en massa andra riktigt bra artister. Det smattrade hemtrevligt på husvagnstaket halva natten.

På midsommardagen vaknade vi till solsken och fågelsång och bestämde oss för att ta en tur uppåt kusten. Det här är en bild från Risavika.

Risavika

. Vackert vid Risavika

Uppe vid nordspetsen av fastlandet här i Stavangerområdet ligger Randaberg och Tungenes. Här stannade vi och tog en långpromenad för att logga de cacher som finns i området. Det blev en riktig upplevelse. Vi började med att gå till Randaberg Tunnels som var ett spännande område med tunnlar som under kriget användes som ammunitionslager.

Annika i ena ingången

Annika i ena ingången

Hasse tittar ut

Hasse tittar ut

Efter att ha utforskat det här spännande stället gick vi vidare längs strandkanten och då fick vi se ett vackert tremastat skepp långt därute på havet. Det kändes lite overkligt, som om vi hamnat i en annan tid. Tänk att få vara med och segla på en sådan skuta. Det vore en dröm.

Vackert skepp på havet

Vackert skepp på havet

Härute på udden ligger Fyren på Tungenes. Den är ursprungligen från 1828, men har sedan dess både moderniserats och byggts ut. Så här ser den ut idag. Det är ingen hög fyr, utan ett torn som är inbyggt i ett litet hus.

Fyren på Tungenes

Fyrhusen på Tungenes

När vi gick där bland husen så hoppade jag högt av att något började låta med ett dovt hummande ljud, ungefär som en australisk didgeridoo. Det var ett slags vindspel med stora rör som de hade satt upp vid en av fyr-husets väggar. Kusligt och överraskande när man inte är beredd på att den plötsligt fångar upp vinden och börjar bröla. 😀

Det var så fantastiskt vackert den här midsommardagen ute på Tungenes. Vi vågade oss till och med ut i en kohage igen när vi skulle gå till Tungenes 2. He he! Här var dock korna och kalvarna roliga=stillsamma och inte så uppspelta och gåpåiga som ”tjur-slynglarna” vi mötte häromveckan.

Vilande kor och en kalv

Vilande kor och en kalv

Det var kanske bra att vi vågade oss ut här, så att vi inte utvecklar ko-hage-fobi. 😉 Här i Norge är det många cacher som kräver att man går igenom hagar, och så är det ju på en del platser hemma i Sverige också. Vi satte oss till och med och vilade på en sten i hagen.

Annika pustar

Annika pustar

Midsommar är ju naturens högtid så här nedan har vi samlat en del av alla våra intryck i ett galleri. (Klicka gärna på bilderna för större versioner och bildspel)

Här i Norge firar man som sagt inte midsommar som vi gör. Här firar man istället ”Sankthans aften” till minne av Johannes döparens födelse (St Hans=Johannes döparen) Denna afton firas den 23:e juni varje år genom att tända stora bål. Ikväll ska vi gå ut och leta upp en eld någonstans här i närheten och så får vi rapportera om hur det var i ett senare inlägg.

En tusensköna

En tusensköna

Hoppas ni har haft en fin Midsommarhelg och att ni fått tillfälle att njuta av Naturen!

3 reaktioner på ”Midsommartid i Stavanger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.