Brinnande bål och Sommarevent

Vi börjar med att rapportera från förra helgens St Hans Aften som firas här i Norge den 23:e juni varje år genom att tända stora bål. Vid Ølberg, ett par kilometer härifrån, hade de lagt upp en stor hög med lastpallar som tändes på i kvällningen.

Bålet på Ølberg

Bålet på Ølberg

 Det var många som kommit hit till  Ølberg för att titta på bålet och för att äta glass och grilla. Elden tog sig snabbt i vinden.

Barnen tittar på elden

Barn som tittar på elden

Vi tyckte nog att det blev en lite väl häftig brasa. Ängen liknade ett tag ett inferno, men alla andra tog det ”roligt” (lugnt) och då gjorde vi det också. 🙂

Inferno på Ølberg

Inferno på Ølberg

Det var trevligt att delta i den här norska Midsommartraditionen. Sedan blev det att åka hem och sova inför måndagens nya jobbvecka.

Jag har jobbat hela den här veckan på en barnehage i Bryne. Det har varit intensivt, lärorikt och härligt med alla goa barn. Varje morgon har jag cyklat 18 kilometer, vilket tar lite mer än en timme. Det är fin cykelväg som går förbi gröna ängar och hagar med kor, får och hästar. Det är ett skönt sätt att vakna och förbereda sig inför den nya dagen. En dag blåste det 9 sekundmeter. Jag hade medvind så med vinden i ryggen sa det bara ”sviiissschh” så var jag där. 😀

Hem har jag och cykeln fått skjuts av Hasse som slutar vid 15-tiden.

Sommerevent på Hellvik

Igår var det dags för Sommerevent på Hellvik. Hellvik ligger straxt norr om Eigersund och det är några mil söderut från Sola där vi bor. Här var det väldigt speciell natur och terräng med höga klippor och stora stenblock överallt.

Bergig terräng

Bergig terräng

Eventet var verkligen trevligt och började med fika och grillning vid den här fina sjön.

Fin badsjö

Fin badsjö

Det var många som samlades den här soliga dagen för att umgås och för att cacha.

Fin eventplats och härliga människor

Fin eventplats och härliga människor

Eventet fortsatte med ett  Geocaching-Quiz där vi delade in oss i lag och fick svara på mer eller mindre svåra Caching-nörd-frågor. Efter det gick vi i samlad trupp till den första cachen som släpptes för dagen. Cachen hette Intercache – Mens vi griller och genom att logga in på en internet-sida med en smartphone så gick man en promenad och svarade på frågor längs vägen.

Det slutade med en mass-FTF (First To Find) i skogen. Hi hi! Sånt här är skoj! 😀

Mass-logg i skogen

Mass-logg i skogen

Efter den här fina turen släpptes 49 cacher till som så välordnat laddats in i våra gps:er, och så fick man papper på dem också. Vi åkte iväg och fick en fin tur runt Eigersundstrakten där vi kom till både nya och gamla cacher. Till den här forsen och Laxtrappan hade vi aldrig hittat om det inte legat en Geocache där.

Fin Laxtrappa

Fin Laxtrappa

Det måste vara häftigt att se laxar hoppa här i tider då de är på vandring.

Själva forsen var också stor och dånande. Vilka krafter!

Kraftfull fors

Kraftfull fors

Jag blir så upprymd och glad när jag kommer till såna här platser. Man vill bara sjunga och tjoa ikapp med det brusande vattnet. Man kunde gå ut på en betongkant alldeles ovanför fallet.

Annika ovanför forsen

Annika ovanför forsen

Hasse tog det roligt i ett av de fina vindskydden som fanns på platsen.

Hasse tar det roligt

Hasse tar det roligt

Det blev många fina stopp den här dagen. Vi stannade bland annat till vid Hitlertennene (Hitlertänderna). Här ligger stora betong- och stenblock i kilometerlånga rader som en gång var till för att stoppa stridsvagns-anfall. Ännu ett av alla minnen från tyskarnas härjningar i landet.

Hitlertänderna

Hitlertänderna

Nuförtiden är det bara måsarna som försvarar sina positioner här.

Herre på täppan

Herre på täppan

Det blev en lång och härlig dag med många fina intryck, massor av frisk luft, 19 cacher varav 4 FTF:er. Det är vi riktigt nöjda med. Ett litet galleri med bilder får avsluta detta inlägg. (Klicka gärna för större versioner och bildspel)

Tusen Takk för ett supert  Sommer-event og en fantastisk dag! 🙂

4 reaktioner på ”Brinnande bål och Sommarevent

 1. Så härligt att följa er.Förstår att ni trivs.
  Hade undrat över din cykelfärd till jobbet.Cykling i båda riktningarna kändes väl tufft.
  Ni gör såna naturnära enkla saker med andra människor som jag också älskar att göra.
  Har inte riktigt kläm på geocaching men förstår att man via gps:en i smartphonen letar efter vissa ställen som sakletare i naturen.
  Detta att ni först skulle hitta till en cache påminner mej om när jag orienterade i min ungdom.Vi hade karta o kompass men det gällde ju att först hitta kontrollen som ofta låg lite diskret på mitt i skogen.Kram ❤ Ann-Katrin
  .

 2. Tack Ann-Katrin! 🙂 Ja geocaching liknar ju orientering fast man använder gps istället för karta och kompass. Och så ligger ju de här gömmorna kvar i många år (förhoppningsvis) efter att de har blivit ”publicerade”. Det härligaste är cacher som ligger långt ute på natursköna platser. Kram! ❤

 3. Det är så fint att följa era äventyr i Norge. Jag har firat Sankt hans en gång utanför Oslo. Där brände de pappershäxor på bålet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.