Sankt Hans aften i Lysefjorden

I torsdags var det Sankt Hans aften här i Norge. Vi bestämde oss för att ta en turbåt in i Lysefjorden för att fira Midsommar på norskt vis. Det var lite gråmulet då vi startade från Stavanger.

På väg till Lysefjorden

På väg till Lysefjorden

Efter en timmes färd så kom vi till Oanes som ligger alldeles i Lysefjordens början. Där hämtade båten upp en hel dragspelsorkester.

När vi sedan kommit en bit in i fjorden styrde båten närmare  klilppkanten. Se vilken underbar blågrön färg det är på vattnet i Lysefjorden.

Turkost vatten

Turkost vatten

Vi svängde in i en liten dold vik som kallas för Fantahålå.

Fantahålå

Fantahålå

Namnet Fantahåla kommer från denna historia/skröna: Långt tillbaka i tiden gömde sig några kringresande, så kallade fanter, här. De hade inte betalat skatten och var på flykt undan länsmannen. När han kom så klättrade de en bit upp i slänten och kastade ner stenar för att undkomma lagens långa arm.

Vi åkte in i den trånga lilla bukten med den stora båten tills den stod med fören bara någon decimeter från land. Klipporna stupar rakt ner även under vattenytan, så det är bråddjupt här.

Vi åkte ut ur Fantahålå och vidare inåt i fjorden. Snart blev den berömda Preikestolen synlig. Preikestolen är en klippformation som ligger 604 meter över Lysefjorden och som besöks av ca. 200.000 människor varje år. Vi har besökt denna hisnande turistattraktion två gånger. Det kan du läsa om här (2013) och här (2014). Det var kul att få ser hur klippan ser ut nerifrån fjorden.

Då vi passerat Preikestolen så kom vi snart till ett litet vattenfall. Matrosen kom ner på däck med en hink som han fyllde med fjällvatten med hjälp av en metallstång. Sedan bjöds vi på detta klara, kalla, goda och rena fjällvatten.

En liten bit längre in i Lysefjorden vände båten. Det var så vackert här, trots molnen och grådiset.

Vid en plats som kallas för Lysefjord-helleren så stannade båten och vi fick gå iland.

Lysefjord-helleren

Lysefjord-helleren

Här åt vi en god sommarbuffé med sallader och grillmat. Dragspelsorkestern spelade och vi fick riktig midsommarkänsla. 🙂

Midsommar

Midsommar

Solen började tränga sig igenom molnen och i den ljusa kvällningen så tändes det traditionella Sankt Hans-bålet här på Helleren. Bålet var uppbyggt i en gammal uttjänt trä-eka.

Sankt Hans bål

Sankt Hans bål

Här nedan har båten brunnit en stund. Det var så stämningsfullt med den stilla fjorden och den knastrande och värmande elden.

Sankt hans bål

Kvälls-stämning

Då båten vände hemåt vid 22-tiden så såg vi flera brinnande eldar längs stränderna. Detta var ett riktigt fint sätt att fira Midsommar – på norskt vis. 🙂

På fredag åker vi hem till Sverige för ett par veckors semester där.

Tack för oss och ha en fin vecka!

10 reaktioner på ”Sankt Hans aften i Lysefjorden

      • Jag var inne och kollade inläggen från Preikestolen, otroligt storslaget, så fantastiskt vackert, måste ha varit en enorm upplevelse, men jag tycker att ni är väldigt nära kanten 🙂 Såg ni några människor uppe på klippan nu när ni beskådade den från andra hållet? Många fantastiska bilder, tack för att du delar med dig av era underbara äventyr.

  1. @sussiejoh65: Det var med stor respekt och försiktighet vi satt på kanten och man lutade sig långt bakåt för säkerhets skull. Bilden där jag står vid en klippkant är inte på själva preikestolen utan en plats där det var en trygg hylla bakom som man inte ser. 🙂 Vi såg faktiskt figurer som rörde sig vid kanten när vi zoomade in med kameran nerifrån fjorden, men de bilderna blev inte de skarpaste tyvärr. Ha det bra.

  2. Härligt!!! Vilken fin tur och det turkosa vattnet var ju fantastiskt. En fin tur förstår jag!!! Kram ❤ ❤ ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.