Novembernatt i skogen

Igår packade jag min ryggsäck och tog mig till Ötjärn för att tillbringa en novembernatt ute i det fria. Nu går jag ju in på fjärde året med utenätter i utmaningen minst-en-utenatt-i-månaden och jag siktar på att hålla igång så länge det känns roligt och inspirerande.

Nu är det så korta dagar, så när jag kom fram till min fina favoritudde vid Ötjärnen, så fick jag sätta igång att sätta upp tältet och samla ihop pinnar och ved till en brasa. Snart stod tältet på en mysig och skyddad plats i skogen och på udden knastade en härlig brasa. Ser du eld-draken i bilden till höger här nedanför? (klicka för större version) 🙂

På eftermiddagen färgades molnen rosa, månen kom fram bakom de tunna molnen och det blev en riktigt stämningsfull skymningstimme.

Redan vid femtiden hade mörkret sänkt sig, men brasan och månen fortsatte att lysa upp min tillvaro. Jag lagade min middag över elden. Det är så underbart att vara ute i naturen och bara låta tiden komma och gå. Så avslappnande och välgörande för både kropp & själ.

Det började blåsa upp på kvällen, men tack vare skogen så var jag skyddad från den kalla vinden. Det positiva med vinden var att molnen skingrades och jag kunde lägga mig på liggunderlaget och blicka upp mot den gnistrande stjärnhimlen. Vid 21-tiden var det dags att förbereda för att krypa ner i sovsäcken. Det är en liten procedur den här årstiden när det är lite kallare ute. Du behöver byta om till ett torrt underställ och ha koll på vatten, mat och kläder så att allt hålls ”varmt” och inte fryser till is. Till slut låg jag ändå i min vintersovsäck och lyssnade på vinden som susade i tallarnas topp. Det är ett mysigt och sövande ljud.

Då jag vaknade var det fortfarande mörkt ute. Jag låg kvar en stund i sovsäcken och nästa gång jag kikade ut hade det börjat ljusna i horisonten.

Det ljusnar i öster

Det hade varit minusgrader under natten och det låg ett tunt istäcke på delar av sjön.

Is på Ötjärnen

Jag värmde upp kroppen genom att gå ut och leta efter torra pinnar och ved. Snart var brasan igång igen och jag ställde mig för att vänta på solens första strålar. När de nådde över skogskanten så kändes det underbart efter en ensam natt i skogen. 🙂

När solen hade varit uppe i någon timme kom mina föräldrar på besök. Vi fikade och dröjde oss kvar i några timmar för att riktigt njuta av den här underbara platsen och dagen.

Till slut var det ändå dags att plocka ner tältet, packa ner utrustningen i ryggsäcken och börja vandra tillbaka hemåt. I bilden här nedanför står jag med min ryggsäck just innan vi ska börja gå tillbaka.

På väg hemåt igen

Här nedan följer lite bilder från vandringen tillbaka. Till en början följde vi Ötjärns västra kant och sedan gick på de fina stigarna i kottmosseskogen. Det var underbart att vara ute i den klara novembersolen.

Man känner sig så nöjd när man har tillbringat ett dygn ute i skogen. Man kommer hem med rosiga kinder och med röklukt i kläderna, uppfylld av upplevelsen av vår vackra natur. Varje gång jag ger mig ut för en övernattning så frågar jag mig själv varför jag inte gör det här oftare, men vid närmare eftertanke så är ju en utenatt i månaden inte så illa heller. 🙂 Det är en rolig utmaning att delta i och den sporrar till att komma ut och sova i skogen alla årets årstider. Tack för att du ville följa med på turen!

❤ Ha en fin vecka! ❤

7 reaktioner på ”Novembernatt i skogen

 1. Helt underbart att få följa dina äventyr 😀 Jag undrar vad du har för sovsäck? Jag har en i syntet som ska klara ner till -9 grader, men jag fryser som en hund om det är kallare än +5… så jag har sovit i dubbla sovsäckar, å då har det gått bra, men det går ju inte att släpa på om man vill vandra en bit. Har du nå tips? Vore oerhört tacksam, då jag älskar att sova ute. Jag köpte nyss en Amok Draumr, hängmatta, å försökte sova i den inatt, men det blev för kallt, så kl 5 gick jag in å la mig i sängen haha 🙂

  • Tack Mailin. 🙂 Jag har också syntet. En Marmot Wave IV -10°. Den är inköpt för 10 år sedan men håller ännu måttet. Behöver tas ut ur påsen och hängas upp när den inte används, så att den behåller ”fluffet”. En gång hade jag haft den för länge nerstoppad i påsen, så den hade blivit lite platt, och då hjälpte det att låta den gå i en torktumlare (ingen värme – bara luft) tillsammans med ett par tennisbollar.

   Det hjälper väldigt mycket att byta till torrt underställ och torra strumpor/sockor, om man har vandrat, för även om jag känner mig torr så blir man alltid lite fuktig under dagen och fukt=kyla. Jag brukar också ha med en fluffig tjock tröja ner i sovsäcker så att jag kan täcka över ryggen och rumpan som brukar vara utsatta ställen för kyla. På vintern har jag ett sovsäckslakan inuti sovsäcken som gör att den håller för några minusgrader till. Sovsäckslakan finns i olika tjocklekar så man kan öka på värmen ytterligare. Om jag sover i vindskydd eller hängmatta på höst och vinter så har jag också ett sovsäcksöverdrag som skyddar mot fukt, kyla och kalldrag.
   Så härligt med hängmatta. Jag brukar stoppa ner ett traditionellt liggunderlag av cellplast i hängmattan – det isolerar lite, men jag har inte sovit i hängmatta på vintern.

   Lycka till med vandringar och övernattningar! 🙂

 2. Inspirerande läsning, har länge tänkt på att själv få till en natt i månaden ute, köpte ett nytt triangia kök för några veckor sedan just för det ändamålet!
  Min svågers grabb har rustat en gammal kolar koja som jag tänkte testa, men jag har mycket just nu men hoppas snart komma ut!
  Lycka till och ha det bäst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.