Tillbaka till Lysefjorden

Min son Emil och jag tog turen upp till Preikestolen som är en häftig klippa som sticker ut 600 meter rakt ovanför den vackra Lysefjorden. Hasse och jag var där förra sommaren och det var en sådan upplevelse att jag gärna ville återvända och visa Emil denna plats. Vi tog färjan från Stavanger till Tau och sedan gick det bussar upp till starten av turen.

Det var en varm dag, ganska mycket folk på stigen upp och när vi kommit en bit upp så fyllde vi på vattenflaskorna i en liten fjällbäck.

Porlande fjällvatten

Porlande fjällvatten

Redan innan man kommer upp till själva Preikestolen så går klipporna spikrakt ner i fjorden på 500-600 meters höjd. Vi lade oss i kanten och kikade ner. Det kittlade härligt i magen. 🙂

Kikar över kanten

Kikar över kanten

Utsikten häruppe är fantastisk. Man ser långt in i Lysefjorden. Man kan ana Lysebotn som ligger längst, längst in i fjorden.

Vackra Lysefjorden

Vackra Lysefjorden

Då vi kommit helt upp så blev det den obligatoriska sittningen med benen över kanten. Här får man ganska mycket luft under fötterna och man håller sig gärna lite bakåtlutad.

Dinglar med benen

Dinglar med benen

Här nedan sitter jag och dinglar med benen med ryggsäcken som lite motvikt. 🙂

Annika på kanten

Annika på kanten

När vi njutit av denna plats ett tag så tog vi oss längre upp bakom själva klippan. Här uppe fanns det små tjärnar och fjällvatten och inte lika mycket folk vilket var riktigt skönt.

Fjällvatten

Fjällvatten

Vi gick upp till själva toppen som markerades med ett stort röse.

Preikestolstoppen

Preikestolstoppen

Häruppe såg man Preikestolen och människorna där nere som små färgglada myror. Se så mycket folk det är på en av Norges mest besökta sevärdheter.

Myrgång

Myrgång

De flesta som besöker Preikestolen går ner igen efter en stund på klippan. När vi kommit upp på höjderna ovanför var vi helt ensamma så när som på någon enstaka vandrare. Vi fick en hel fjäll-pool för oss själva. Det var härligt att svalka sig i det friska fjällvattnet.

Egen pool

Egen pool

Efter det uppfriskande badet bestämde vi oss för att gå vidare till en ny geocache som kommit ut häruppe. Cachen heter Preikestolen panorama och trots att det inte var många hundra meter fågelvägen så var det väldigt oländig terräng att ta sig dit. Vi kom till en punkt där den enda vägen var ner genom en ravin fylld av enbuskar, stora stenar och hål. Men vi kämpade oss vidare och kom fram till slut. Så här såg utsikten ut vid cachen.

Preikestolen panorama

Preikestolen panorama

Man såg ända bort till Lysefjordbrua. Tyvärr var det lite soldis den här dagen, men vackert ändå.

DSC_2618

Lysefjordsbrua

Vi funderade på om vi skulle ta samma eländiga och oländiga väg tillbaka eller försöka ta oss ner till sjön Refsvatnet härifrån istället. Vi bestämde oss för det senare och den vägen var faktiskt både bättre och närmare, fast det var svårt att hitta vart vi skulle gå. Det är ju såna höjder här och hamnade man i fel ravin så fick man gå tillbaka upp igen för att gå ner i nästa. Vi var rejält trötta i ben och fötter och glada då kom ner på platt mark på en vacker äng nere vid sjön.

Nere igen

Nere igen

Det blev en riktigt spännande tur och vi hade båda träningsvärk i flera dagar efteråt av att ha krånglat oss igenom riktigt oländig terräng och klättrat över stenar och klippblock.

Men det var det helt klart värt! Detta är en fantastisk miljö som jag gärna återvänder till igen… och igen. 🙂

Tack för oss och ha det bra! 

15 reaktioner på ”Tillbaka till Lysefjorden

  1. Jag mår dåligt när jag ser dig och andra sitta och dingla med benen. Utan säkring! Ni är lätt galna ni Norskefolk! Fast jag kan ju inte låta bli att titta. Vackert!

    • Det hör liksom till när man besöker Preikestolen att sitta och dingla med benen. Du vet vad du har att vänta när du kommer på besök/event framöver! Hi hi! 😉

  2. Vilka vackra vyer. Men så otäckt det ser ut att vara så nära kanten och dessutom sitta och dingla med benen !!!! Hade jag aldrig vågat.

  3. Pingback: Sankt Hans aften i Lysefjorden | Myrhammar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.