Hälleskogsbrännan i Västmanland

Tillsammans med geocacharen Uggelbo54 gjorde jag en vandring vid Hälleskogsbrännan, ett naturreservat som omfattar större delen av området som drabbades av den stora skogsbranden 2014. Skogsbrandtrailen är en serie med 10 cacher, publicerade nu i mitten av juli, och som följer ett skidspår in i den brända skogen.

Skidspår i Hälleskogsbrännan

Skidspår i Hälleskogsbrännan

Det är en märklig kontrast mellan grönskan på marken och de svarta, brända trädstammarna. Tänk ändå vilken kraft naturen har att återhämta sig efter en sådan här förödande katastrof. Vi fick genom den här geocaching-slingan en fin sightseeing i området. Uppe på höjderna var stenarna fortfarande blottade, men rallarrosorna blommade.

Rallarrosor vid Hälleskogsbrännan

Rallarrosor vid Hälleskkogsbrännan

Nere i en sänka såg vi en björk som så livskraftigt slagit ut med nya blad på mitten av stammen.

Det såg ganska häftigt ut. 🙂

Livskraftig björk

Livskraftig björk

I närheten av björken i bilden ovan fanns det en svartbränd al som också visade hopp om livet genom nya skott runt den svartbrända stammen.

Nya al-skott

Nya al-skott

Det känns så hoppfullt att naturen är så livskraftig och finner nya sätt att överleva. Det ska bli spännande att följa den här skogens utveckling och återhämtning de kommande åren. Det kändes som att branden har gett marken ny näring. Mossan som vi fann i våtmarkerna var lysande och nästan onaturligt grön.

Gräset hade skjutit upp högt mellan trädstammarna i den unga skogen här i bilden nedan.

Yngre bränd skog

Yngre bränd skog

Detta var verkligen en intressant runda som varmt kan rekommenderas. Man får se så många olika miljöer i brandområdet och jag känner både vördnad och respekt inför den storslagna naturen.

Rallarros i Hälleskogsbrännan

Rallarros i Hälleskogsbrännan

Denna bild på rallarrosen får avsluta detta inlägg. Här finner du länsstyrelsens information om naturreservatet Hälleskogsbrännan.

Tack för oss och ha det gott.

9 reaktioner på ”Hälleskogsbrännan i Västmanland

    • Ja, visst är det spännande att se hur växterna tar fart av näringen som skogsbranden gav. Ska bli intressant att följa hur området utvecklas de kommande åren. 🙂

  1. Vackert har det redan blivit, fantastiskt vilken växtkraft ändå. Intressant vad det blir i framtiden. Tack för fina bilder!! ❤ ❤ ❤

    • Tack. 🙂 Ja det är verkligen fantastiskt hur naturen återhämtar sig. Kram och tack för dina alltid så positiva kommentarer. ❤

  2. Spännande att se skillnaden från förra året och nog är naturen fantastisk. Finns denna stig utmärkt även om man inte geocachar?

    • Ja, visst är det fascinerande och hoppfullt hur naturen kan återhämta sig och komma igen med ny kraft ur askan. 🙂 Tack så mycket och ha det gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.