Kust, hav och krigsminnen

Den här trakten är verkligen genomsyrad av minnen från kriget. Vi behöver bara gå några hundra meter till en promenadstig vid Ølbergvegen så finns där en massa gamla militärförläggningar och straxt intill ligger Hidden Hangars, en plats med ett antal gömda hangarer.

En gömd hangar

En gömd hangar

De här hangarerna ligger inbäddade i en tät och lummig skog och det är både kusligt och fascinerande vackert att besöka platsen. Mellan hangarerna går betongvägar, liknande dem som Hitler byggde i Tyskland. Kontrasten mellan dessa krigsmonument och den sommargröna naturen är så påtaglig att det nästan gör ont.

Hangar-ventilation

Hangar-ventilation

Kolla in de stora träden som växer uppe till höger på hangaren här ovan. Häftigt när naturen återtar sådana här övergivna platser. 🙂

Gammal taggtråd

Gammal taggtråd

När man går längs kusten finner man ofta gammal taggtråd, som här ovan, i stora rostiga härvor. En närbild här nedan för att se söndervittringen på nära håll.

Sönderrostad taggtråd

Sönderrostad taggtråd

De här krigsminnena finns överallt och bunkrarna ligger tätt både längs kustlinjen och inåt landet.

En bunker-ruin

En bunker-ruin

Man tänker ofta på att det här landet verkligen har upplevt krig, ockupation och att den äldre befolkningen bär på hemska minnen från andra världskriget. Det står i sån kontrast till de vänliga och lugna människor som lever här. Vi upplever att Norge är så snällt och fridsamt. Kanske blir det så att man värnar mer om fredlighet, om människor och om naturen när man har upplevt motsatsen?

Sevärdhet - Sverd i Fjell

Sverd i Fjell

Här finns också krigsminnen från en helt annan tid – Vikingatiden.

The Three Swords, eller Sverd i Fjell  som de heter på norska är ett monument över Slaget vid Hafrsfjord år 872. Harald Hårfager kunde efter detta slag ena Norge till ett rike och han räknas som landets första kung.

Tre svärd och ett brudpar

Tre svärd och ett brudpar

När vi stod nere på stranden och beundrade svärden på lagom avstånd, så dök det upp ett brudpar som skulle bli fotograferade där. Det blev en fin dekoration även till våra bilder av svärden. 🙂

Här kommer lite naturbilder från kust och hav. Det är så underbart att ha havet så nära och att kunna gå dagliga promenader längs stranden. Det är så annorlunda miljö här än den vi är vana vid. Så tacksamt att vara ute och fotografera. (Klicka på en bild för bildspel och större versioner)

Nu har Hasse kommit igång med sitt jobb och han trivs bra. Han har otroligt bra jobb-tider: 06.45-15.05. När han kommer hem har han ork kvar att göra annat, och så har vi ju helgerna lediga så vi kan göra lite längre turer. Jag har äntligen fått mitt kontrakt klart, så nu väntar jag med spänning på mitt första jobbuppdrag på en barnehage.

En annan nyhet är att vi har varit med i den på hemmaplan lokala församlingstidningen Mitt i Livet. Det resulterade i ett fint reportage om Geocaching och om oss och vi har faktiskt märkt av det här på bloggen i antal besökare. Roligt om det blir fler som vill följa våra Äventyr. 🙂

Vi i tidningen

Vi i tidningen

Den som vill ta del av reportaget i sin helhet kan gå in på den här länken så finns tidningen där i PDF-format. Sidorna 10-12.

En avslutande bild på en mossa som jag inte vet namnet på. Någon som vet? Den var väldigt fin i alla fall. Naturen är fantastisk när det gäller idé och design!

Moss-stjärnor

Moss-stjärnor

Ha det så bra! 🙂

4 reaktioner på ”Kust, hav och krigsminnen

  1. Vad kul med artikeln! 🙂

    Vad fint och grönt det ser ut på bilderna. Gillar speciellt platsen med de tre svärden.

    Roligt att höra att Hasse trivs på jobbet 🙂 spännande att höra hur Annika trivs med barnen sedan.

    Kram på er!

  2. Hejsan! Fantastiska och unika bilder på annorlunda saker!!!! Tack den sista var ju så vacker!!! Kram Britt Marie Brulfe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.