Vägen till Härjedalen

Här försöker vi samla ihop våra sista bilder och berättelser från vår tur till stugan i Härjedalen. Vi börjar med intressanta platser vi besökte längs vägen.

Vinströmmen

Vid Vinströmmen i Voxnan var det ett spännande område där älven letat sig nya vägar och skapat meandrar, nipor och korvsjöar.  I bilden här nedanför ser man den gamla älvfåran som en korvsjö till höger.

Korvsjö vid Vinströmmen

Lite längre norrut stannade vi vid Hylströmmen som räknas som södra norrlands längsta naturliga fors. Här fanns en fin hängbro.

Tack vare att övre Voxnan sedan 1994 är ett 12 mil långt naturreservat så har inte kraftbolagen kunnat utnyttja denna fina fors.

I Kårböle stannade vi vid St Olavs Offerkyrka. Kyrkan byggdes 1989 på platsen där man hittat grundstenar från en medeltida offerkyrka. På 1100-talet så stannade pilgrimer till för att offra vid kyrkan under sin långa resa till Norge.

St Olavs Offerkyrka

I härheten av Överhogdal gick vi en skogstur upp till Ragnhild-grottan. Namnet på grottan kommer från en kvinna som gömde sig här i början av 1600-talet. Hon hade smugglat vapen till normännen och danskarna och därför dömts fredlös. I denna grotta gömde hon sig en längre tid för att komma undan svenskarnas hämnd.

Ragnhildsgrottan

I bilden här ovanför ser man ingången till grottan. Den var imponerande nog stor och rymlig när man väl kommit ner och in. Efter det första ”rummet” svängde den 90 grader åt vänster och gick ca 7 meter in. Man förstår att detta var ett bra gömställe.

Vid Rotsjön – Sveriges vackraste rastplats stannade vi och tog kväller.

Sveriges vackraste rastplats

Det var underbart att somna till och vakna av den här vyn.

Rotsjön vy

Vårt sista stopp innan vi landade vid stugan var Gammelgården i Ljungdalen. Här finns flera riktigt gamla byggnader och en kåta som ligger inbäddade bland de fina fjällbjörkarna.

Sista bilden är en solnedgång vid stugan då himlen färgades rosa.

Nu pågår förberedelser inför vår tur ut i Europa med husbilen. Vi siktar på att komma iväg i början av nästa vecka och om allt går som det ska blir vi borta 6-8 veckor. Det ska bli så spännande.

Vi kommer förstås att blogga längs färden, men det hänger på att vi har bra internet-uppkoppling. Följ oss gärna på Facebook så får du tätare uppdateringar om var vi befinner oss. 🙂

Tack för nu och ha det gott!

En reaktion på ”Vägen till Härjedalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.