Sällsamheter i naturen

Det har blivit lite blandade turer den senaste veckan och här kommer ett litet inlägg med några av de intressanta saker jag har hittat och sett. När min son Emil och jag var ute på en blåbärsplockartur så såg vi en Korallfingersvamp. Den var riktigt stor, som en handboll, och riktigt vacker.

Korallfingersvamp – Ramaria

Här nedan kan du se Korallfingersvampen i en litet närmare bild. Den blev dock lite ljusare än den var i verkligheten.

Korallfingersvamp – Ramaria

Vilka fantastiska skapelser det finns i naturen. På mossarna i Kottmosseskogen kan man få syn på den köttätande växten Rundsileshår, som har grova klibbiga körtelhår som avsöndrar slem som insekter fastnar i. Detta ger dem tillskott av kväve och fosfor. Dessa små blad är väldigt små, så det gäller att titta noga när man är ute på mossar och myrar om man vill få syn på dessa fina och häftiga växter.

Rundsileshår – Drosera rotundifolia

I bilden här nedanför ser du en litet närmare bild.

Rundsileshår – Drosera rotundifolia

En dag när vi var ute till våra bikupor så satt det en liten Backgräshoppa på ett av kup-taken. Så fina de är när man kikar lite närmare och vilken fin färg den hade på undersidan.

Backgräshoppa – Chorthippus brunneus

En annan rolig detalj var det här näckrosbladet som såg ut som en man som ligger och sträcker ut sig i vattnet. 🙂

Näckros-man

En annan sällsamhet som jag fotograferade lite tidigare i somras var den här lilla söta mini-fjärilen som heter Mindre Fläckmätare. Om du tittar på flugan som sitter bredvid så ser du hur liten den är. Bara ett par centimeter bred och så vacker.

Mindre fläckmätare – Lomaspilis marginata

Den sista sällsamheten för denna gång får bli blommande ljung. De är så fantastiskt vackra när man kikar på dem lite närmare. Det här exemplaret i bilden här nedanför var riktigt fint utslagen.

Ljung – Calluna vulgaris

Visst är naturen fantastisk och särskilt när man ger sig tid att se alla detaljer och intressanta sällsamheter.

Ha nu en riktigt fin vecka! ❤ 

10 reaktioner på ”Sällsamheter i naturen

  1. Detaljer är kul! (så det så) 😉

    Fastnade för den där lilla insektsätaren och hur finurligt växter och djur utvecklas, för att få den ultimata funktionen – som fungerar just i deras liv.

  2. Kul när man hittar motiv i motiven, inte alltid i sökaren utan ibland dyker de upp framför skärmen. Lika spännande varje gång, speciellt i vattenmiljöer. Sileshåret har jag en speciell relation till. Brukade nämligen roa mig med att studera hur lång tid det tog för det klibbiga bladet att kapsla in en mygga som jag matade med. Superintressant för en nyfrälst naturknutte i de yngre tonåren!

      • Kommer ihåg att jag trodde den skulle slå ihop på ett ögonblick, men var riktigt slow-motion. Återkom senare samma dag och då var myggan i ett upplöst tillstånd. Det märkliga var att man knappt hittade några rester kvar på växten sen. Tätörten är också lite av ett rovdjur, där små insekter fastnar på dess klibbiga blad och löses upp långsamt, bra lösning i karg fjällmiljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.