Stora och Lilla Ötjärnen i Fagersta

Igår kväll tog vi en kvällstur till Lilla Ötjärnen som ligger några kilometer norr om Fagersta. Jag tog ett kvällsdopp medan Hasse satt och filosoferade i kvällssolen en stund. Det är Hasse som syns mitt på bilden här nedanför. 🙂

Hasse vid Lilla Ötjärnen

Vi dröjde oss kvar i den sköna kvällsluften en stund. Här vid Lilla Ötjärnen ligger Ötjärnsmossen. I bilden nedanför står jag och spanar vid spången/övergången som går där.

Lilla Ötjärnen och Ötjärnsmossen

Jag blev så inspirerad av vår lilla kvällstur, så jag bestämde mig att vandra till Stora Ötjärnen idag för att bada och bara vara i naturen. Stora och Lilla Ötjärnen hänger ihop genom ett smalt sund med vass. Många här i Fagersta säger bara Ötjärn till båda. När man kommer till den södra änden av tjärnen är detta den fina vyn som man möter. Idag var det så fina molntussar som speglade sig i det stilla vattnet.

Stora Ötjärnen i Fagersta

Stigen följer kanten av tjärnen.

Stigen vid Ötjärn i Fagersta

Här växer näckrosbladen tätt på sina ställen.

Näckrosblad i Ötjärnen

Jag kom fram till en av mina favoritbadplatser i Ötjärnen. Det är en liten udde som sticker ut i vattnet. Här finns en eldstad och någon har varit snäll och ställt dit fina sittstubbar.

En favoritplats i Stora Ötjärnen

Jag satte mig en stund och njöt av den sköna sjöbrisen. Det var alldeles tyst och stilla, förutom några humlors surrande och trollsländor som flaxade i strandkanten. Det är verkligen rofyllt och avstressande att vara ute i naturen. Som balsam för själen. ❤

Annika på en stubbe vid Ötjärnen

Efter att jag ätit min medhavda matsäck tog jag en simtur bland näckrosblad och skräddare. Tänk att vi har så många fina sjöar och vatten att svalka oss i så här i sensommarvärmen. Det var ljuvlig temperatur i vattnet.

Ett dopp i Ötjärnen

Här växte fina fackelblomster i strandkanten. De hade en riktigt stark rödviolett färg.

Jag såg också några häftiga moln. Som en trappa upp till himlen.

Stairway to heaven?

Jag dröjde mig kvar länge och badade flera gånger innan det var dags att vända tillbaka hemåt. På hemvägen upptäckte jag att lingonen börjar bli mogna. Lingon är så roliga att plocka och särskilt när ”klasarna” är så stora som i bilden här nedanför.

En lingon-klase

Jag såg också flera nykläckta fjärilar av arten Påfågelöga. Att en fjäril är nykläckt kan man se på de starka och mustiga färgerna, samt att vingarna är hela.

Påfågelöga – Inachis io

När jag kom hem var jag väldigt varm och svettig igen, men det var det värt. Så härligt att ge sig ut i den fina sensommar-naturen. Sista bilden får bli ännu en bild från den vackra Ötjärnen med molnspegling och näckrosblad.

Ötjärnen i Fagersta

Hoppas att du också har haft en fin helg!

Ha en fin kommande vecka!  

3 reaktioner på ”Stora och Lilla Ötjärnen i Fagersta

  1. Pingback: En magisk natt i skogen | Myrhammar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.