Ödehuset och ungkarlshotellet

Härom dagen tog vi en tur för att besöka ett par övergivna hus i trakten. Det första vi kom till låg inbäddat mitt i den lilla byn, väl kamouflerat i grönskan som vuxit sig vild runtomkring.

Gömt ödehus

Gömt ödehus

Jag tycker det är något både vackert och vemodigt över sådana här övergivna platser.

Gammalt bord

Gammalt bord

Vid detta hus ligger en geocache som passande nog heter Huset som Gud glömde. Vi hade anledning att undersöka den här platsen lite närmare, men vi rörde oss försiktigt och respektfullt. Man slås nästan av vördnad inför det liv som levdes här en gång och undrar lite vad som hände och varför huset övergavs…

Naturen och den gamla trädgården håller på att ta sig in i huset. Det känns så hoppfullt på något märkligt vis när naturen letar sig in med sin spirande och aldrig sinande livsvilja. ❤

En spira av liv

En spira av liv

Här följer fler bilder från detta övergivna hus i ett bildspel.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den andra platsen vi besökte var ett gammalt ungkarlshotell. Här bodde arbetare från Högfors bruk som lades ner 1953. Huset låg otroligt vackert vid Norbergsån.

Ungkarlshotellet

Ungkarlshotellet

Här var förfallet stort. Man fick röra sig försiktigt på platsen på grund av rasrisken. En del av väggen såg ut som något ur spelet Minecraft. 🙂

Cachen vid detta hus kallas med all rätta för Rucklet. Jag tycker ändå att både huset och platsen var både spännande och vacker, väl värt besöket och mödan att leta reda på den väldigt luriga geocache-gömman.

Sista bilden får bli från en av de luftiga dörrarna. Här såg man rätt igenom ett hål på den andra sidan. Vi var nöjda med att denna dagen fått besöka två så fina och intressanta historiska platser.

Luftigt

Luftigt

Tack för oss och ha en fin kommande vecka!

8 reaktioner på ”Ödehuset och ungkarlshotellet

 1. Problemet med ödehus är att de tenderar att bli ”tillhåll” för folk som inte är så aktsamma om lokalerna. Så det bästa sättet att bevara sådana ställen är nog att se till att de fortsätter att vara permanent bebodda, hur det nu skall gå till. – Men det är ju fascinerande miljöer.

  • Ja, det är inte kul om det blir tillhåll, men visst är det fascinerande med övergivna platser, särskilt om det mesta är orört sedan det lämnades. Ha det gott.

 2. Fantastiska bilder och bildspel. Tack för att ni delar med er. När jag ser sådana här hus, påminns jag om att jag faktiskt skrivit en novell ur en sådan miljö. Fast det var uppe i Gästrikland. Men det spelar ju ingen roll. Tomma och öde hus ”talar”. 🙂

  • Ja,visst talar sådana här övergivna platser till en. Vad spännande det låter att skriva utifrån ett ödehus. Jag försöker alltid tänka mig in i hur det såg ut förr och vilka människorna var som levde här en gång i tiden. 🙂 Ha en fin vecka.

 3. Det finns så många övergivna och förfallna hus. Man kan bli ledsen för mindre. Ändå är det vackert på ett egendomligt vis. I Nigeria såg jag ett hus försvinna under grönskan på 6 månader. Naturen tog snabbt över.
  Underbar vemodiga och vackra bilder.

  • Oj, det var ett snabbt förlopp. Kanske det går långsammare här i Norden på grund av vinter och kyla? Visst är det sorgligt med övergivna hus, men samtidigt tycker jag det är hoppfullt att naturen kan återta och ”läka” efter människans framfart. Tack och ha det gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.