Tøtlandsvik och Hjelmeland

Den här helgen tog vi färjan till Tau på fredagskvällen efter jobbet och åkte sedan den otroligt vackra vägen till Hjelmeland. Målet var en liten vik i Jøsenfjorden som heter Tøtlandsvik. Det var en otroligt vacker och dramatisk plats där de höga klipporna gick rätt ner i fjorden.

Tøtlandsvik

Tøtlandsvik

Här fanns det några båthus och en gammal nedlagd färjekaj.

Övergiven färjeplats

Övergiven färjeplats

Vi skulle den här fredagskvällen delta i ett CITO, vilket är ett event i Geocaching-sammanhang där man träffas och tillsammans städar i naturen. Det var inte jättemånga deltagare, knappt ett tiotal, men det var inte heller jättemycket att städa så här längst in i viken.

Båthus

Båthus

De flesta av eventdeltagarna hade tänkt att övernatta i tält här i den lilla viken, men efter ett besök av ett riktigt by-original iförd hatt, byxor och kavaj i grälla färger, så kom det en ilsken bonde farande och satte stopp för dessa planer. Här fick man absolut inte campa! Det kändes lite som en gammal Westernfilm när han svängde runt i sin gamla traktor och hötte med näven åt oss ”inkräktare”. 😀

Vi ”Myrhammare” hade ändå tänkt att åka vidare så vi lämnade den här platsen och åkte vidare i sensommarnatten. Vi körde förbi otroligt vackra vattenfall, hagar med får och dramatiska bergsklippor. Vi övernattade en bit ifrån det lilla samhället Hjelmeland. På morgonen fick vi finbesök av en liten rödhake-unge, som ännu inte fått sin fina röda färg på bröstet.

Den lilla rödhaken

Den lilla rödhaken

Jag tycker Rödhakar är för söta. De påminner lite om barnens tecknade huvudfotingar med sina små kompakta kroppar utan hals! 🙂 Den här lille höll oss sällskap hela morgonen tills vi skulle åka. Då fick vi mana ut den i buskarna. Den kunde flyga lite.

Här är utsikten från Prästgården i Hjelmeland.

Utsikt från byn

Utsikt från byn

Här i Hjelmeland fanns också ett gammalt fint spinneri från 1800-talet.

Spinneriet

Spinneriet i Hjelmeland

Från Hjelmeland tog vi oss ut till ön Randøy via en fin bro.

Bron till Randøy

Bron till Randøy

Här var det fantastiskt vackert. Här ser man en del av ön och dess klippor till vänster och fastlandet till höger.

Vy från Randøy

Vy från Randøy

Vi åt brunch vid en liten kaj och sedan gick färden hemåt genom ett fantastiskt landskap. Här följer ett litet bildspel från vår färd och våra stopp längs vägen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det är så härligt att vi fortfarande kan åka några få mil och komma till nya fantastiska platser och vyer. Det är verkligen en gåva och en rikedom att få bo så här som vi gör och nu har både Hasse och jag skrivit på jobb-kontrakt för ännu ett år. 🙂

Ännu en bild på ”vår” lilla rödhake får avsluta detta inlägg.

Rödhaken i profil

Rödhaken i profil

Ha det gott!

19 reaktioner på ”Tøtlandsvik och Hjelmeland

 1. Vacker och dramatisk natur! Häftigt hur man skapat ängsmark på höjderna! Och den lilla rödhaksungen, såå söt! Vi har ett rödhakspar som hänger i vår trädgård. Dom storgillar att sitta på våra lyktor som hänger på pinnar och på en hög gammal stör vid en buske, vill förmodligen ha uppsikt! Kram på er och trevlig arbetsvecka!

  • Ja det är häftigt att se att de använder varje liten odlingsbar jordplätt ända upp på höjderna. 🙂 Mysigt att ni har rödhakar i trädgården. De är nästan overkligt söta, som små sagofigurer. Kram och ha en fin vecka!

 2. Fina bilder och lite vilda westernfasoner. Fick han veta att ni städat upp på platsen?
  Uppenbarligen sköter ni er båda två där borta. Ett år till! Häftigt!

  • Nej han var mest upptagen av att köra bort oss (fattades bara bössan)! Ja det känns härligt att vi får ett år till här i Norge-land. Vi har ju så mycket kvar på ”att göra”-listan på fina turmål. 🙂

 3. Det finns så fantastiska vyer i Norge. Kul att följa med på er resa och få inspiration på köpet. Städinitiativet var en väldigt bra idé. Nåt att ta fasta på här också 🙂

  • Tack Carina! Kul att du vill hänga med! 🙂 Att städa ute i naturen känns så meningsfullt och det är härligt att göra det tillsammans med andra! Ha det gott!

 4. Som vanligt vackra bilder! Jag hajade till lite extra vid bilden Vy från Randøy. Vackert! Extra fin bild!

 5. Vilka härliga bilder, fantastiskt att ni kan med några få mil få se så mycket vackert!!!. Spännande med ett år till i härliga Norge. Lycka till!!! ❤ ❤ ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.