Jæren och Kongeveien

Här på Jærkusten finns det en tur- och kulturstig som heter Kongeveien.

Kongeveien

Kongeveien

Vi har i omgångar gått hela denna fantastiskt fina väg/stig. Kongeveien följer de gamla ridvägarna från 1600-talet och går genom ett böljande kulturlanskap, kantat av gamla fornminnen.

Längs Kongeveien

Längs Kongeveien

Man går förbi många små fina båthus och hamnar.

Små båthus

Små båthus

Stigen går igenom flera hagar med både hästar, kor och får. Nu har alla små söta lamm invaderat Jæren. 🙂

Närheten till havet är påtaglig. Här på Jærkusten finns ett antal skeppsvrak som strandat på de steniga stränderna. Visst är det något spännande med gamla vrak.

Förra helgen var vi också på ett geocachingevent Jæren 2015. Det var en trevlig tillställning och här fick man anledning att vandra ut i denna speciella terräng här vid ett område där Ognaälven går ut i havet. Här var utsikten från höjden som kallas Lyptingen.

Lyptingen

Lyptingen

Här följer ett bildspel med resterande bilder från våra härliga turer på Jærkusten.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det har varit underbara dagar och turer vi gjort längs kongeveien och på Jærkusten och vi kan verkligen rekommendera att vandra här.

På lördag ska vi åter nedåt kusten för att delta i strandstädning. Det känns meningsfullt och behjärtansvärt att hjälpa till att hålla denna fantastiska miljö lite renare. ❤

Tack för oss och ha det gott!

26 reaktioner på ”Jæren och Kongeveien

 1. Åh vilka härliga foton och vilket vackert ställe att gå där. Och jag håller med, gamla vrak är spännande och lite kusliga på samma gång.

 2. Underbara bilder! Lite engelskt/skotskt över det hela ibland! Fint med alla rundade havsslipade stenar och de grånande husen! Härliga turer ni gör! Kram!

  • Hej Karbenninggäng! 🙂 Ja, visst är det vackert här. Ni får komma på besök någon gång! Kram på er och hoppas allt är bra därhemma i Svedala! ❤

 3. Underbart! Fantastiskt fina bilder – om det är så fint i verkligheten skulle jag vilja vandra där. Finns närmare beskrivning på var den ligger?

 4. Det er et spændende område, Annika. Historiske veje der slynger sig langs kysten, kombineret med gamle skibsvrag, det appelerer til fantasien. Tak for interessant indlæg ❤
  Mange hilsner,
  Hanna

  • Tack Hanna! 🙂 Ja det är en spännande och vacker kust här. Någon gång skulle vi vilja göra en långvandring och följa hela kusten härifrån Stavanger och ner till Kristiansand. Men det kräver både planering och tid. Ha det bra!
   Kjære hilsner! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.