Bilder från Bergslagen

Här kommer en liten uppdatering med bilder från vår vecka hemma i Bergslagen. Vi hann med några turer tillsammans med kära släkten. Den första gick till Landforsen där det ligger en gammal Multimmerhytta där järnsframställningen började redan på 1600-talet.

Landforsens multimmerhytta

Landforsens multimmerhytta

Själva masugnen/hyttan i bilden ovan är från 1785 och en av de få bevarade från sin tid. Det var en härlig miljö att gå på upptäcktsfärd i.

Landforsen

Landforsen

Det fanns rester från en förvaltarbostad med trädgård som låg här i anslutning till hyttan. På en buske satt det röda bär av okänd sort som överlevt vintern.

Röda bär

Röda bär

Från Landforsen åkte vi vidare till Hälleskogsbrännan som är ett naturreservat och del i det enorma område som drabbades av den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Det var ett kusligt och spöklikt landskap att vistas i. Detta område måste man beträda med försiktighet då den brända skogen fått stå kvar. Här följer ett bildspel från Hälleskogsbrännan.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Då vi stannade till utanför skogsbrandsområdet började fågelsången och det gjorde nästan ont att se skogens grönska och liv. Vilken kontrast.

Levande skog

Levande skog

Här följer lite fler bilder från Bergslagsskogen.

Avslutar med en bild från Västanfors Hembygdsgård där det var så här fint vid lusthuset då vi gick runt i området för att logga en så kallad Wherigo-geocache.

Lusthuset Västanfors

Lusthuset Västanfors

Nu är vi tillbaka i Norge, har jobbat en vecka och snart skall vi ge oss ut i vårsolen och logga vår geocache nr. 6000. 🙂

Tack för oss och ha en fin helg!

10 reaktioner på ”Bilder från Bergslagen

 1. Det är vackert i Bergslagen. Du har verkligen fångat nåt vackert i den brända skogen, ödsligt och sorgligt men ändå känsligt och finstämt fångat.

  • Ja det är något visst med skogarna i Bergslagen. 🙂 Tack för det, det var precis så det kändes när vi besökte brandområdet. Ha det gott.

  • Ja, det är hoppfullt. 🙂 Och så ger skogsbranden förutsättningar för unika växter och insekter. Det är fint att skogen blivit naturreservat så att det skyddas för framtiden. Det ska bli spännande att följa hur livet återvänder i det landskap som nu känns som öken. Tack och ha det bra.

 2. Väldigt fina bilder och sorgligt med den brända skogen. Håller med Lena att du ändå fångade in den på ett vackert sätt. Sista bilden är väldigt fin med snödropparna i förgrunden. Fastnade lite för den. Ha det gott!

  • Ja, det är sorgligt med det stora området av bränd skog i våra hemtrakter. Samtidigt är det både hoppfullt och fascinerande att livet så sakta återvänder och för med sig unika arter som kanske inte fanns där förr. ❤ Tack så mycket och ha det gott.

 3. Vilka fina bilder från den brända skogen, det ser helt surrealistiskt ut med de svarta stammarna mot de ljusa stenarna. Jättefina bilder som vanligt!

  • Ja det var en surrealistisk känsla att besöka den brända skogen och området är så stort att man nästan inte kan fatta omfattningen. När vi sedan kom ut till levande grön skog och fågelsång så blev kontrasten nästan outhärdlig. Tack så mycket Katarina. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.