En tur till Karmøy

Vi har haft långhelg här i Norge och en av dagarna tog vi en tur till Karmøy som är en ö som ligger några mil nordväst om Stavanger. Hit kommer man via flera tunnlar och en färja.

Vår dag startade på den östra sidan, vid den historiska byn Avaldsnes. Här låg en av Norges första kungagårdar med anor ända tillbaka till Harald Hårfagre, Norges första kung på 800-talet e.kr. Vi gick en lång rundtur och fick en sightseeing i området genom en så kallad Wherigo-cache som heter En resa i tiden.

I bilden nedan var det spår från gamla byggningar.

Gammalt hus

Gammalt hus

Olavskyrkan som du ser i bilden byggdes på 1250-talet.

Olavskirken

Olavskirken

På de gröna ängarna gick de sedvanliga fåren omkring med sina söta små lamm. Här var något så ovanligt som ett syskonpar där det ena lammet var helt vitt och det andra svart.

Black & White

Black & White

Turen gick över ett par broar till den lilla ön Bukkøy och där var det fin utsikt mot kyrkan. Här kom en svan simmande förbi. 🙂

Utsikt från Bukkøy

Utsikt från Bukkøy

Efter denna långpromenad åkte vi 3 kilometer, tvärs över till den västra sidan av Karmøy. Här ligger Vigsnes Gamlegruva – en koppargruva som var i drift från 1866 till 1894. Gruvan är 732 meter djup men är idag helt vattenfylld. Det var en spännande miljö att besöka. Kopparhalten i berget gjorde vattnet alldeles grönt och färgen på klippväggarna var också väldigt speciell på grund av de kopparhaltiga bergarterna. Rosten vid vattnet visar att det också finns järn i berget.

Gamlegruva

Gamlegruva

Mitt på den grön-blå klippväggen hade en korp byggt sitt bo. Den flög fram och tillbaka med mat till ungar som man hörde men inte såg.

Korpbo

En korp i sitt bo

Här följer ett bildspel från denna intressanta gruva. Det fanns ett gruvmuseum alldeles intill gruvan men det var tyvärr inte öppet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi har också gjort ett par turer här i vårt närområde i Stavanger. Mer om det kommer i nästa blogginlägg. Vi avslutar med ett litet Karmøy-lamm som låg och vilade i det gröna gräset.

Lammet softar

Lammet softar

Tack för oss och ha det gott!

4 reaktioner på ”En tur till Karmøy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.