Ett dygn på Ramön – Åmänningen

Så blev det äntligen dags för våra efterlängtade geocaching-event ute på Ramön i Åmänningen. Hasse och jag åkte ut lite tidigare för att förbereda och kolla läget ute på ön. Det var ganska blåsigt då vi gav oss ut, men det kändes tryggt ändå i vår lilla plasteka med elmotor. I filmsnutten här nedan åkte vi i lä från Oljeön, men det var ändå ganska guppigt.

Det tog oss nästan en timme att ta oss ut till Ramön i motvinden. I vanliga fall skulle det ha tagit en kvart/tjugo minuter. Det gick små gäss på vågorna och vi blev lite oroliga för att event-deltagarna inte skulle kunna ta sig ut till Ramön. De flesta hade ju bara gummibåt, kanadensare eller kajak. Efter lite kontakt med folk som var på väg fick vi veta att några av dem inte ville ge sig ut (förståeligt nog), men att det ändå var ett gäng som skulle pröva. Efter en lång väntan började vi se deltagarna anlända i olika flytetyg. 🙂

Vi blev till slut hela 13 deltagare + två hundar. Först skulle vi städa naturen på Ramön från skräp i vårt  CITO på Ramön. (Ett CITO är ett event där man samlas och städar ett område i naturen.) Vi fick sammanlagt ihop en påse med skräp. Skönt att se att båt-turisterna på Åmänningen inte skräpar ner så mycket. De mest spännande fynden var ett par gamla sandaler, ett rostigt galler och ett fäste till en årtull. 🙂 Efter städningen följde vårt Ut på tur T5 event. Det blev en mysig stund med grillning och samvaro runt brasan vid det lilla vindskyddet.

Ut på tur T5 event

Två fina hundtjejer var också närvarande.

Geohundarna Zoya och Diwah

När klockan blev 16:00 så kom det ut fyra nya geocacher som vi hade placerat på olika öar. Det blev fart på eventgänget som denna dag gick under det passande namnet ”Team BLÖT”! 😀  Först hittades den geocache som var väldigt nära själva eventplatsen på Ramön. Sedan gav sig en liten karavan av olika slags båtar iväg mot öarna Orion, Södra Kaffeholmen och Sågholmen. Denna gång i medvind.

FTF-jakt på Åmänningen

Eventen var över och lugnet sänkte sig över Ramön. Vi tre som skulle övernatta på ön delade platsen med fyra kräftfiskare som skulle vara uppe i stort sett hela natten och vittja sina burar. Vi satt och myste vid brasan tills mörkret föll. Det märks att vi är inne i augusti nu. Det blir mörkare på kvällarna.

Brasa i mörkret

Blåsten fortsatte under kvällen och natten. Vi hade satt upp våra tält inne i skogen där det var lä. Det var så sövande att ligga och lyssna på när det susade i tallarnas topp. Klockan 5 vaknade jag till en underbar morgon. Jag gick ut på öns östra udde för att se solen gå upp.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Då solen kommit fram ordentligt var det dags att tända upp en brasa och koka lite morgonkaffe.

I bilden här nedanför syns våra tält inne bland träden.

Fin tältplats på Ramön

Efter frukosten plockade vi ihop vår utrustning och började åka tillbaka till fastlandet igen. Förmiddagssolen värmde gott. Vi såg kyrkbåten ute på träning och så kollade vi in när ena halvan av Höögarna gick iland på ön Orion. I galleriet här nedan syns också ett kräftskal som någon fågel lämnat på en klippa samt båten med de trevliga kräftfiskarna.

Nöjda nådde vi fastlandet igen efter ett härligt dygn ute på Åmänningen. Det är fantastiskt och så energi-påfyllande att vistas ute naturen. Vi blev lite sugna på att övernatta på en av de mindre öarna någon gång framöver.

Tack alla inblandade för en trevlig vistelse ute på Ramön. 🙂

Ha nu en fin vecka!

4 reaktioner på ”Ett dygn på Ramön – Åmänningen

  1. Oj vilket härligt äventyr, spännande förstår jag och roligt att så mångade vågade sig ut i blåsvädret. Här blåste det kraftigt och vi tänkte på er, tack för fina bilder ❤ ❤ ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.