Tomtar och troll i augustiskogen

Den här veckan har det blivit många långa skogsturer i svampskogen. Jag har plockat massor av Karljohan-svamp. Det mesta har jag torkat och en del har jag gett bort. Det är härligt med skogens skafferi och Karljohan, eller stensopp som den också heter, hör till en av favoriterna. 🙂 De vackraste svamparna i skogen tycker jag dock är röda flugsvampar, men de får man bara njuta av med ögonen. De är så sagolikt fina och för tankarna till tomtar och troll.

Röd flugsvamp

Apropå troll så tycker jag att den här granroten i bilden nedan liknade ett troll eller skogsrå.

Samtidigt som lingonen mognar så har blåbären börjat blomma på nytt. Jag tror inte att dessa hinner bli bär innan vintern, men de är ju bra för humlor och bin att kalasa på så här i slutet av sommaren.

Blåbärsblommor i augusti

På enstaka håll börjar man ana lite höstfärger. Här nedan en björk med gula löv, en standväxt och ett näckrosblad som blivit höstfärgat.

Men än är inte sommaren slut. Igår tog vi en tur vid Nordansjö utanför Norberg. Vid Botens badplats var det riktig sommarkänsla, trots frånvaron av badare.

Sjön Boten i Norberg

I Engelbrekts spår heter en serie med geocacher som följer Engelbrektsloppets spår. Från sjön Boten gick vi för att hitta finalen på denna fina serie. Vägen dit gick längs den här kanalen som går parallellt med Botån.

Ute på tur längs kanalen

Vi avslutar med ett par flugsvampsbilder till. De är ju så röda och fina. Här nedan ser du röd flugsvamp, både med och utan prickar.

Jag hoppas det blir många och långa turer i svampskogen innan denna säsong är över. 🙂

Ha en fin kommande vecka!

7 reaktioner på ”Tomtar och troll i augustiskogen

  1. Underbart! härliga bilder och visst ser man trollet där … skogen är full med mystiska figurer 🙂
    Tyvärr har inte svamparna vaknat till här än … men snart så 🙂 Ja… hoppet lever i alla fall.

    • Jag trodde inte att det skulle bli någon bra svamphöst, med tanke på sommarens torka, men där hade jag fel. Har aldrig sett så mycket karljohan i skogen som nu. 🙂 Håller tummarna att det blir svamp hos dig också. Ha det gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.