Skogsturer i värmeböljan

Vilka varma sommardagar det har varit. I värmeböljan passade jag på att vara ute tidiga mornar för att slippa den värsta hettan. Min syster och jag tog i fredags en förmiddagstur till Ötjärnen som ligger norr om Fagersta. På vägen dit såg vi en riktigt svårobserverad och ovanlig fjäril – en Aspfjäril. Det är första gången jag sett en sådan. 🙂 Jag hann ta en bild av denna skönhet innan den flaxade uppåt trädtopparna igen.

Aspfjäril – Limenitis populi

Vi såg också många exemplar av Jungru Marie nycklar. Detta är förmodligen vår vanligaste vilda orkidé, i alla fall i dessa trakter.

Vi följde stigen som går längs kanten av denna fina lilla sjö.

Ötjärnen i Fagersta

De vita näckrosorna blommade så fint.

Vit näckros

Vi hittade en fin udde med lite halvskugga och därifrån kunde vi simma rakt ut i tjärnen. Vattnet var riktigt uppfriskande och härligt. Så underbart det är med alla sjöar och vattendrag vi har på gång- och cykelavstånd här i Fagersta. Friska vatten som man kan svalka sig i när den värsta sommarhettan slår till. Det var en obeskrivlig och nästan euforisk känsla att simma ut bland näckrosor och skräddare. 😀

I morse gav jag mig ut tidigt till Flobostigen. Vi fick ett efterlängtat regn häromdagen och det märks att det uppskattas av naturens alla växter, träd, insekter och djur. Det var så prunkande grönt när morgonsolens milda ljus lyste upp längs stigen och skogen.

På ett ställe har träden nästan skapat en tunnel.

Grön tunnel vid Flobostigen

Jag mötte den här fina grodan. Den trivdes nog i den fuktiga morgondaggen.

En vanlig groda på Flobostigen

En vinbergssnäcka var också ute och njöt av morgonsolen.

Vinbergssnäcka på Flobostigen

Vyn i bilden här nedanför är också från Flobostigen. Det var morgondisigt och när jag såg den gröna kullen i fjärran (som jag inte har sett eller tänkt på förut), så var det nästan som att jag drömde mig bort till en annan tid och plats. Det påminde mig så starkt om något som jag inte riktigt kan sätta fingret på.

En vacker kulle i Fagersta

Sista bilden får bli några vackra blåklockor, också från i morse. Tänk så prunkande vacker vår svenska natur är och så mycket det finns att njuta av denna årstid. Det var skönt att regnen kom innan allting torkade ut och nu är det, enligt min mening, lite skönare och svalare temperaturer. I alla fall om man vill ut och röra sig i skog och mark. 🙂

Blåklockor

Det har varit väldigt mycket fjärilar och andra insekter i farten. De verkar också uppskatta den friska luften på mornarna. Mer om dem blir det i nästa blogginlägg.

Ha nu en fin tisdagskväll!

7 reaktioner på ”Skogsturer i värmeböljan

  1. Vilka underbara bilder du ger oss.
    Mina ”föräldrar ” har stuga vid flodhäll.
    Ligger vid strandkanten av ”sjön”.

  2. Underbara naturen så härligt med vandringar och förändringarna i naturen. Vi njuter tack ❤ ❤ ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.