Mellan sommar och höst

Så höstigt det blivit i skogen nu när vi har kommit en bit in i September. Björkarna börjar få gula blad och en del lönnar börjar få härliga höstfärger.

Lönnlöv med höstfärg

Det är vackert, men också lite vemodigt att sommaren går mot sitt slut och hösten tar vid. Jag tycker ändå att den klara septemberluften är underbar och det är skönt att vara i skogen när vi går mellan sommar och höst. Än finns det blommor som blommar och fjärilar som flaxar omkring. Idag såg jag en fin Citronfjäril när jag gick i skogen mellan Kottmossen och Ötjärn.

Citronfjäril på fibbla

Det är också många humlor som fortfarande surrar omkring i skog och mark. Här nedan en liten humla som satt på en Åkervädds-blomma i Floboskogen.

Humla på Åkervädd

På väg till Flobostigen såg jag också den här snygga Pantersnigeln, eller Leopardsnigel (bilden nedanför) som de också kallas ibland. Pantersnigeln är en art som kommit hit från södra Europa, precis som den bruna s.k. mördarsnigeln. Pantersnigeln är dock ett nyttodjur som inte gör någon skada i trädgården. De lever främst på kött och forskare har kommit fram till att de äter äggen från mördarsnigeln, så därför bör vi vara rädda om dessa snyggt mönstrade sniglar. Detta exemplar hade väldigt skarp teckning, men det förekommer också mörkare och otydligare varianter.

Pantersnigel – Limax Maximus

På kvällarna är det så vackert ljus vid Flobostigen. Bilden här nedanför är tagen när solen stod lågt på vägen ner mot den fina mossen/våtmarken som finns där.

Kvällssol vid Flobostigen

Jag har flera kvällar sett en fin tranfamilj på mossen. De har varit lite svåra att fånga på bild, men häromkvällen lyckades jag fotografera en års-unge som spatserade längs bort i mosskanten. Att det är en ung trana ser man på den märkliga ljusa färgen i ansiktet. (Klicka gärna på bilden här nedanför för större version)

Den här fina paddan,  av arten Vanlig Paddda, var på väg över en liten skogsväg. När den väl kommit över stannade den till en stund så att jag kunde ta en bild och sedan vandrade den sävligt vidare ut i det höga gräset.

Vanlig Padda – Bufo bufo

Jag har också sett en massa små mini-paddor på stigarna vid Ötjärn. Det gäller att trampa förstiktigt när dessa små ungar är ute på vandring. ❤

Liten Padda

Vi avslutar detta inlägg som det började – med lite höstfärger. Här nedanför en ormbunke och löv från en lönn.

Nu hoppas vi på många klara och vackra septemberdagar, men också att det regnar en del, så att det blir en riktig svamp-höst. 🙂

Ha nu en riktigt fin vecka!  

6 reaktioner på ”Mellan sommar och höst

  1. Du är så duktig på att fotografera fjärilar, alltid så fina bilder på dem.
    Vi har också sett minigrodor gå över stigen, i Täby norr om Stockholm.
    Tack för dina fina inlägg!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.