Vintercamping i Fagerstaskogen

I söndags tog jag mig ut i den magiskt vackra vinterskogen för att ta mig an detta års första övernattning i naturen. Jag tog med mig tältet och gav mig ut ett par timmar före solnedgången. Det har varit så otroligt vackert ute i skogarna sedan snön föll och den har legat kvar på träden och skapat ett riktigt sagolandskap.

Vinterskogen

Jag pulsade mig upp till berget som ligger vid Flobostigen, för här finns en fin grillplats och bra ytor att ha tältet på. Jag började med att sätta upp tältet. Först behöver man sopa bort snön så gott det går, för att få marken någorlunda jämn där tältet ska resas. Det är lite svårare att få ner tältpinnarna i marken när den är frusen. Som tur var så fanns det mjuk mossa under snön, så det gick någorlunda att förankra pinnarna. Jag skottade också upp lite snö utefter kanterna. Snön gör så att det blir extra isolerat och ombonat inne i tältet. 🙂

Vintercamping i Fagerstaskogen

Visst ser det ganska härligt ut med tältet mitt ute i all den härliga och fluffiga snön?! När tältet väl var rest så var det dags att gå en runda för att försöka hitta torr ved. Det blev flera vändor. Jag samlade en hel hög med pinnar i olika tjocklek. Lagom till det började skymma tände jag en brasa.

En brasa i den blå timmen

”Den blå timmen” är så vacker på vintern när snön täcker skogen och träden. När det mörknade än mer, så byttes den blå färgen ut och ersattes av ett grönaktigt sken från stadens ljus. (bilden nedan) Det var riktigt fint och stämningsfullt.

Ett grön sken från staden

Jag fixade min middag över brasan och sedan satt jag och myste i eldens sken.

Då och då tog jag på mig pannlampan och gav mig ut i skogen för att fylla på vedförrådet. Tänk så tyst och stilla det är i skogen när den är täckt av snö.

Vid 21-tiden började jag med kvällsbestyren. På vintern är det mycket att göra innan man kan krypa ner i sovsäcken för att sova. Helst ska man gå en liten runda, så att fötterna och kroppen är lagom varma. Sedan gäller det att lägga ner vattnet och maten långt ner i ryggsäcken så att det inte fryser. Innan man lägger sig behöver man byta om till ett torrt underställ och torra strumpor. Minsta lilla fukt gör att man blir kall. Till slut låg jag ändå nerkrupen i min vintersovsäck och lyssnade på kvällsljuden. En råbock skällde en bit bort i skogen. Annars var det alldeles tyst och stilla.

Jag somnade gott, men vaknade efter någon timme av att det pangade några gånger i träden runt tältet. Det lät nästan som skott-ljud, men inte fullt så högt. Jag blev inte rädd, men jag vaknade till. Tydligen så kan dessa ljud i träden uppstå när vattnet inne i trädet fryser till is. Det kallas för frostknäppningar. Den här natten var det ungefär -5°. Trots att vi vintercampat många gånger i skogen så har jag aldrig hört detta höga knäppande/pangande ljud förut. Jag somnade snart om och vaknade innan det ljusnade. Jag låg kvar en stund i sovsäcken och lyssnade på morgonljuden. Bilar brummade långt borta och en hund skällde på avstånd. Till slut gick jag upp och satte fart på brasan igen.

Morgonbrasan

När det ljusnat lite mer tog jag en selfie med brasan och vinterskogen som fin bakgrund. 🙂

Man känner sig så nöjd och glad när man tillbringat ett dygn ute i skogen. Den friska luften, tystnaden och naturupplevelserna gör så att man känner sig rik och nytankad av härlig skogsenergi. ❤

Med vår rostfria kaffepanna värmde jag vatten till frukostgröt och te. Denna panna har hängt med länge och fått fin patina av alla eldar.

Den sotiga kaffepannan

På förmiddan var det dags att börja plocka ihop tält och utrustning för att bege sig hemåt igen efter en härlig vintercamping-upplevelse. Hoppas det blir fler sådana innan den här vintern är över. Det är underbart att tälta på vintern. Nu är i alla fall Januari månads utenatt avklarad i utmaningen minst-en-utenatt-i-månaden.

Sista bilden blir en bild av den fluffiga snön på några smågranar. De såg ut som gräddbakelser.

❤ Ha nu en fin tisdagskväll! ❤

6 reaktioner på ”Vintercamping i Fagerstaskogen

  1. Så fint du haft det! Blir avis. Jag har vintertältat åtskilliga gånger i fjällen men aldrig i storskogen. Måste nog testa det. 😊😬.

  2. Åh så härligt beskrivet och fint i vinterskogen. Alla årstider är fantastiska. Tack Annika!!! ❤ ❤ ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.