Vårens tecken

Trots att det blivit lite kallare igen, så kan man ge sig ut i naturen och titta efter vårtecken. Det är lika härligt varje år att gå ut och finna bevis på att livet sakta återvänder efter den kalla vintern. Nu har tibasten börjat att blomma. De har så vackra rosa blommor som slår ut på bar kvist.

Tibast – Daphne mezereum

Isarna sjunger och knakar. De fryser till på nätterna, men smälter på dagarna i solens strålar. I söderlägen kan det bildas stora pölar och nästan lite öppet vatten i sjökanten.

Isen smälter

På vissa ställen har isen också börjat röra sig och tryckts upp mot strandkanten, som i bilden här nedanför. Detta beror delvis på att vattnen-nivån har sjunkit, men även på isens rörelser så här i vårtid.

Isen trycks mot stranden

Ett säkert vårtecken är när fiskmåsarna anländer. Det gjorde de redan förra veckan här i Fagersta. Det sägs att när fiskmåsarna har kommit så dröjer det bara 2-3 veckor tills den riktiga vårvärmen kommer. Nu flyger fiskmåsarna över de ännu isklädda sjöarna och ropar att våren är på gång.

Fiskmåsarna har anlänt

Jag såg två fina kajor som tillsammans gick och sökte efter föda och bomaterial härute på vår gräsmatta. Kajorna visar väldigt tydligt att det snart är dags att sätta en ny generation till världen. Man kan se dessa kaj-par nästan överallt så här års.

Kaja – Corvus monedula

En liten blåmes sökte av några mossiga trädgrenar. Den var nog på jakt efter små insekter.

Blåmes – Cyanistes caeruleus

Här nedanför har jag samlat lite fler bilder med vårkänsla. Vilken härlig tid vi nu går till mötes.

Visst blir det bakslag för våren varje år, men sakta jobbar den sig ändå enträget vidare och det är en fröjd att vara ute och följa denna process och miraklet när allting åter vaknar till liv. Hoppas att du också har haft möjlighet att vara ute och njuta av vårsolen, fågelsången och alla vårtecken!

❤ Ha nu en fin vecka! ❤

4 reaktioner på ”Vårens tecken

  1. Härliga bilder våren tar lite paus nu men fiskmåsarna skriande säger att värmen kommer om 3 veckor. 😍🙏❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.