Skallbergsgrottan

Ett av våra huvudmål på den här resan var att besöka Skallbergsgrottan som ligger nära Gideå i Örnsköldsviks kommun. Grottorna vid Skallberget tillhör Sveriges största urbergsgrottor och har gångar och salar med sammanlagd längd av 220 meter. Flera inlandsisar har bildat denna häftiga grotta.

Här startar vårt Grott-äventyr:

Ingångsskrevan är 70 meter lång, 24 meter djup och inte särskilt bred.  Här är Annika på väg ner.

Det finns en led genom grottsystemet med hållrep, stegar och plattformar där det behövs. Här går vi baklänges längre och längre ner i den trånga skrevan.

Här är Hasse också på väg ner.

Här har Annika kommit en bra bit ner. Vilket perspektiv. 🙂 Här känner man sig liten.

Skrevan blev allt smalare ju längre ner/in man kom. Mot slutet kunde man inte ens vända sig om. Man får inte vara för storvuxen om man ska kunna klämma sig igenom här. Lite läskigt var det också när vi såg stora stenar som satt fastkilade långt ovanför våra huvuden.

Här kommer vi äntligen ut ur den första långa och trånga nedgångsskrevan.

Bara att ta några djupa andetag, dricka vatten och sätta på pannlamporna, för nu kom nästa skreva och snart skulle dagsljuset försvinna ur vår syn för en stund.

Härinne var det riktigt trångt på sina ställen, men tack vare ”leden” så visste vi vart vi skulle.

Vi fortsatte längre och längre in.

Ungefär så här såg det ut i verkligheten. Taget utan blixt.

Till slut kom vi fram till en av ”salarna” där vi skulle leta efter cachen. Vi blev lite snopna när det som kallades för ”sal”  bara visade sig vara lite högre i tak och lite, lite mindre trångt. 😉 Här fick vi använda lite utrustning i vårt sökande efter gömman.

Efter lyckad loggning av cachen plockade vi ihop utrustningen och släppte förbi ett mugglar-par som också var på grottexpedition. Det var precis så att två människor kunde mötas här i den ”stora salen”. 🙂

Några gångar, stegar och ansträngningar senare kom vi till upp-/utgången.

Puh! Vi hade klarat det! 🙂 Ute sken solen och världen var sig lik, medan vi kände oss lite tagna och omtumlade av den här grottans utmaningar.

Här pustar Hasse. Skönt att vara ute igen!

Den här cachen ingår i den välkända Serien ”Explore Sweden” som lades ut redan 2005. Detta var #4. Ur serien har vi  tidigare loggat #3 Katarinaberget och under den här resan även #6 Treriksröset.

I våra framtida planer finns förstås att logga de övriga cacherna i serien. (de som finns kvar)

Tack och hej från Grottkryparna! 🙂

4 reaktioner på ”Skallbergsgrottan

  1. Oj,oj,oj, vad smalt och djupt vet ej om jag skulle våga, en seger att klara av det förstår att det är skönt när man kommer ut i ljuset igen tack kraaaam ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.