Magma Geopark i Jøssingfjord

Igår gjorde vi en tur söderut till Magma Geopark i Jøssingfjord.

Det är en väldigt spännande plats med ett dramatiskt landskap och en väldigt unik geologi. Dagen var väl inte så jättefin vädermässigt, den började med dimma och duggregn, men ganska snart blev det iallafall uppehåll.

På väg ner i dalen

På väg ner i dalen

Här i området finns Europas största fält med bergarten anortosit och den unika miljön här har formats av åtta magma-kammare och  flera inlandsisar. Anortosit  tillhör familjen labradorsten , är ganska sällsynt och det är samma bergart som finns på månen.

Hasse vid Labradorstenen

Hasse vid Labradorstenen

Här finns det två Earthcacher. En earthcache är en cache som ligger på en viktig geologisk plats och där man lär sig något om platsens unika geologi och uppkomst. 

Här finns också Helleren med dessa två hus som stått här i skydd av berget sedan tidigt 1800-tal. Här har man också funnit spår från bosättningar som kan härledas ända tillbaka till stenåldern.

Husen vid Helleren

Husen vid Helleren

De här husen såg nästan lite sagoaktiga ut där de stod intill bergsväggen. Numera fungerar de som ett slags museum och man kan gå in i dem och kika.

Utsikt inifrån

Utsikt inifrån

Här i området finns också en klätterstig, en så kallad Via Ferrata, där man sitter säkrad i en vajer medan man klättrar på berget. Den måste vi förstås pröva. 🙂

Det fanns en dörr vid starten och här går jag igenom ingången.

Annika på väg "in"

Annika på väg in

Det var ingen svår klättring, ibland gick man som på en vanlig stig längs bergskanten. Men det var skönt att vara säkrad via vajern.

På väg runt ett hörn

På väg runt ett hörn

Vi kom rätt snart upp på höjden där utsikten ner i dalen var fin.

Hasse vid linbanan

Hasse på höjden

Det här var ju som sagt en enkel klättring, som också gick genom ett vattenfall. Fast efter den senaste tidens värmebölja så var den bäcken nästan torrlagd.

När vi hade klättrat färdigt så åkte vi upp och gick lite i den gamla vägens tunnel. Här från utsidan av berget ser man öppningarna och stället där vägen kommer ut. Den nya vägtunneln går längre in i berget parallellt med den gamla.

Gamla vägen

Gamla vägen genom berget

Så här såg det ut inifrån tunneln.

Inifrån gamla tunneln

Fin utsikt inifrån

Tunnel vision

Tunnel vision

När vi kände oss nöjda för dagen så lämnade vi det här området. På vägen hem kom vi förbi Rosslandsguden. Det är ett stenhuvud som hittades här på 1700-talet och som man tror är från järnåldern.

Guden Frejs huvud

Guden Frejs huvud

 Det riktiga stenhuvudet finns numera på ett museum, men man har gjort en identisk kopia här på platsen där man fann det. Här har man också funnit en gammal offerplats med stenar och blotkar/skålar i berget. Man tror att det var guden Frej som dyrkades här.

Plats för offer-riter

Plats för offer-riter

Annars så går det riktigt bra för oss här. Vi trivs bra, jobbar på i veckorna och så planerar vi helgernas turer efter väder och vind. Jag har jobbat i Ålgård hela veckan och nästa vecka ska jag tillbaka till min favorit-barnehage i Kleppe. Visst saknar vi nära och kära därhemma, men i mitten av augusti så får vi besök av mina föräldrar och min son Emil. Det ska bli härligt. 🙂

Sedan har vi funderingar på ett Geocaching-event i slutet av september om det fortfarande finns intresse att komma hit och hälsa på?

Avslutar med lite fler bilder för den som vill ta del.

Ha det så bra! 

2 reaktioner på ”Magma Geopark i Jøssingfjord

  1. Åh. Vad glad jag blir av era fina bilder. Alltid lika spännande att läsa om ert stora äventyr. Ni verkar trivas som fisken i vattnet. Miss you. Kram Pernilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.