Hundvåg och Stavanger

Helgen har varit riktigt lugn, men ett par små turer i närområdet har det ändå blivit. Lördagen startade tidigt med buller och bång. Vi vaknade redan vid 7-tiden av åskan som rullade över himlavalvet och medföljande skyfall. Ett tag kom det stora hagel som smattrade på husvagnstaket. Vi blev lite oroliga ett tag att vår husvagn skulle uppgraderas till en husbåt, för det bildades en liten sjö här när vattnet inte hann rinna undan. Men efter ett par timmar och 50-60 millimeter regn så upphörde ovädret. Vi gav oss ut på en lite tur till Tananger som ligger några kilometer uppåt kusten.

Tananger

Klippor i Tananger

Vi träffade på en svan-mamma med tre ungar. Det märks att det är sensommar nu för ungarna börjar bli stora. Men de har fortfarande det mjuka dunet kvar. Fantastiskt att dessa små gråbruna varelser ska bli stora, ståtliga och helt vita en dag. 🙂

Halvstor svanunge

Halvstor svanunge

Det blev ingen lång och avancerad tur, men det var riktigt skönt att komma ut och luften var så frisk och härlig att andas efter åskan.

Ovädret drar bort

Ovädret drar bort

Söndagen spenderades på Hundvåg som är en ö alldeles i anslutning till Stavanger. Man tar sig dit genom en tunnel och över ett par broar. Här startade vi dagen vid det här snyggt dekorerade betongröret. Cachen heter Fish by Questleader och är ganska eftertraktad då den har en cacheägare som börjar på bokstaven Q. Det här är riktigt GC-nörderi där man ska samla på alfabetets alla bokstäver både på cachenamn och cache-ägar-namn.

Snygga fiskar

Snygga fiskar

Vi gick en tur i en skog/park som kallas för Trollskogen. Här kom man ut till vattnet.

Stavanger sett från Hundvåg

Stavanger sett från Hunvåg

Så här ser Stavanger ut från ön Hundvåg (bilden ovan). Efter ett par timmar så åkte vi över till Stavanger igen och gick en tur vid småbåtshamnen i Breivik (ja det heter faktiskt så). Här hade man fin utsikt ut över fjorden, öarna och bergen. Hasse tog  ett antal bilder  med olika inställning och lekte sedan lite med HDR i Photoshop. Ganska häftigt resultat.

Hundvåg_HDR

Utsikten från Breivik

Vi mötte en nyfiken kråka som verkligen inte var rädd av sig. Kolla först när han sitter och tittar ut över vattnet på den här bilden nedanför.

Fyren och Kråkan

Fyren och Kråkan

Här kom vi lite närmare, men han bara satt kvar och tittade på oss lite nyfiket.

Den fina kråkan

Den fina kråkan

Det är så härligt när man får närkontakt med djur och fåglar så här. Jag tror att det här var en unge som just vuxit upp och skulle klara sig på egen hand.

Här är en annan bild av fyren.

Fyr och fjäll

Fyr och fjäll

Det är fortfarande så lummigt grönt här, trots att det är sensommar. En del skogar är fulla av höga lövträd av olika slag. Visst är det härligt och påfyllande att vara ute och vandra i naturen. Vi hämtar verkligen kraft i den underbara och omväxlande miljön här.

Lummigt och grönt

Lummigt och grönt

Avslutar med ett par fjärilar/svärmare som jag fångade (ja i kameran alltså) en dag för ett par veckor sedan. Jag hade turen att komma ut på strandängarna just när den här ”Bastard-svärmaren” flög omkring och svärmade. Jag fick ett par riktigt fina bilder av denna skimrande skönhet som väl borde förtjäna ett bättre namn?

Bastardsvärmare

Bastardsvärmare

Kanske beror namnet och den starka färgen på att den är giftig och innehåller cyanid. Jag har aldrig sett såna här förut och det beror nog på att den här arten är riktigt ovanlig och allvarligt hotad. Den är beroende av gammaldags slåtterängar för att överleva och det blir ju allt ovanligare i denna storskalighetens pengahungriga tidsålder. Här i Norge finns det dock fortfarande små lantbruk med ängar som slås med lie och det är ju tur för den här skönheten.

Giftig skönhet

Giftig skönhet

Den här bilden ovanför blev nästan magisk. Vilka fantastiska varelser det finns i vår natur. 🙂

Med den passar vi på att önska er alla en bra vecka!

4 reaktioner på ”Hundvåg och Stavanger

  1. Vilka fantastiskt vackra bilder det skulle kunna bli fina tavlor allesammans. Tänk vad mycket fint det finns att titta på!!! Kram och ha en fin vecka!!!

  2. Trevlig läsning och underbara bilder, inte minst den sista på insekten. Otroligt fin bild! På fredag åker jag till Norge för en veckas havsfiske. Längtar!
    /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.