Grotta Gigante

Igår besökte vi den stora Grotta Gigante som ligger utanför staden Trieste i Italien. Grottan räknas som en världens största grottor och är med i Guiness Rekordbok sedan 1995. Detta på grund av den enormt stora grottsalen. Den har en volym på 365.000 kubikmeter, är 167,6 meter lång, 76,3 meter bred och hela 98,5 meter hög. Temperaturen i grottan ligger på 11 grader året runt. Hit ner går det bara guidade turer som tar ca 1 timme. Vi följde den duktiga guiden 500 trappsteg ner i en förtrollande värld.

Grotta Gigante

Den här grottan började skapas för 10 miljoner år sedan då flera vattenflöden grävde sig djupare och djupare i kalkstenen. Snart hade vattnet lämnat jordytan och skapat system av komplexa flöden härnere i underjorden. Vattnet lämnade grottan för ungefär 3 miljoner år sedan då det grävde sig djupare. Den första expeditionen ner i grottan skedde 1840 och sedan 1908 har Grotta Gigante varit en turistattraktion. Vi var helt mållösa då vi vandrade längs systemet av trappor och gångvägar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

De två vita rören som man ser på en del av bilderna är plaströr som skyddar två geodetiska pendlar Dessa går från taket till bottnen av grottan och är superkänsliga. De känner av minsta lilla geologisk rörelse i berget. Dessa instrument känner av påverkan från månen, så kallade ”earth tides”, rörelser som skapas av snön i alperna, rörelser som skapas av underjordiska vattenflöden och andra fenomen som är vetenskapligt intressanta.  Det finns också en seismograf installerad i botten av grottan.

Längst uppe i taket fanns det en plattform där vi gick förbi på vägen ut. Där har fallskärmshoppare hoppat så kallade basejumps ner i den nästan hundra meter höga grottan. Häftigt och läskigt.

Nu vill vi visa några av alla fantastiska droppstensformationer som fanns härnere. Tänk vilka mästerverk, skapade under hundratusentals av år. Den största stalagmiten här är 12 meter hög och började växa för ungefär 200.000 år sedan. Vilka perspektiv.

Det är så svårt att fånga hur gigantiskt stor den här grottan är, men i bilden nedan kan man se trapporna som vi gick på vägen ner i grottan. De ser ut som en ljusslinga som går i sicksack på väggen längst bort.

Vägen ner i grottan

Vägen upp gick på andra sidan av grottan. En bit av den fick man genom gångar i berget.

En gång i berget

Det var en fantastisk upplevelse att vandra genom den här gigantiska grottan. Det är så att man nästan saknar ord för att beskriva känslan. Som att gå i en stor underjordisk katedral.

Tänk så fantastisk naturen ändå är som kan skapa något så mäktigt som Grotta Gigante. Vi är fortfarande mållösa och uppfyllda av den här otroliga turen i underjorden.

I övrigt så har vi nu rört oss västerut och övernattar nu nära Venedig. I morgon tar vi färjan över till själva stadskärnan. Mer om det ska vi berätta om i nästa blogginlägg.

Tills dess – ha det så bra!

6 reaktioner på ”Grotta Gigante

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.